Pakolaiskriisi pahenee – Riihimäen verran ihmisiä pakeni kodeistaan joka päivä

Maailmassa on nyt enemmän maiden sisäisiä pakolaisia kuin rajat ylittäneitä, sanotaan raportissa.

pakolaiset
Teksti
Jari Lindholm

Ennätykselliset 38 miljoonaa ihmistä asui vuonna 2014 pakolaisina omissa maissaan, sanotaan tuoreessa raportissa.

Genevessä toimivan, sisäistä pakolaisuutta tutkivan IDMC-keskuksen mukaan sotien ja levottomuuksien vuoksi pakosalle joutuneiden määrä on historiallisen korkea. Kotinsa joutui pelkästään viime vuonna jättämään 11 miljoonaa ihmistä eli joka päivä noin 30 000, suunnilleen saman verran kuin asukkaita on Riihimäellä tai Helsingin Vuosaaressa.

“Luvut ovat pahimpia sukupolveen”, sanoi IDMC:tä rahoittavan norjalaisen Norwegian Refugee Council -järjestön pääsihteeri Jan Egeland. “Tämä kertoo siitä, että olemme täydellisesti epäonnistuneet viattomien siviilien suojelemisessa.”

Maiden sisäisiä pakolaisia on IDMC:n mukaan nyt lähes kaksi kertaa enemmän kuin rajat ylittäneitä. Uusista sisäisistä pakolaisista 60 prosenttia tuli viidestä väkivallan piinaamasta maasta: Irakista, Etelä-Sudanista, Syyriasta, Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Nigeriasta.

Pahin tilanne oli Irakissa, jossa äärijärjestö Isisin salamasotaa ja hallituksen joukkojen vastahyökkäystä pakeni 2,2 miljoonaa ihmistä. Naapurimaassa Syyriassa asuu pakolaisina ainakin 40 prosenttia väestöstä, noin 7,6 miljoonaa ihmistä. Nigeriassa sadattuhannet ovat jättäneet kotinsa Boko Haram -järjestön julmuuksien takia.