Päivän kuvat: Syyrian presidentti kutsui maansa levottomuuksia sabotaasiksi

Bashar al-Assad
Teksti
Netta Vuorinen
Kuvakaappaus presidentin televisioidusta puheesta. Kuva AFP / Lehtikuva.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad väitti hallituksen vastaisia mielenosoituksia sabotöörien tekosiksi.

Presidentin puhe oli laatuaan kolmas sitten kansannousun alkamisen. Presidentti rohkaisi Turkkiin paenneita palaamaan. Hänen mukaansa Syyrian tulevaisuus kehkeytyy kansallisen vuoropuhelun avulla.

Syyrialaispakolaiset Turkin puolella Punaisen Puolikuun leirissä. Kuva Mustafa Ozer / AFP / Lehtikuva.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvioineet noin 1 300 mielenosoittajan kuolleen kansannousussa. Lisäksi ainakin 300 poliisia ja sotilasta on menehtynyt. Arviolta 10 000 sotilaiden ja poliisin väkivaltaa paennutta elää nyt pakolaisleireillä Turkin puolella rajan tuntumassa.

Presidentti al-Assad puhui Damaskoksen yliopistolla. Televisioidussa puheessaan hän pahoitteli mielenosoitusten kuolemantapauksia ja totesi menetysten olevan merkittäviä sekä kansakunnalle että itselleen henkilökohtaisesti.

Syyrian maineen tahranneet sabotöörit tulisi kuitenkin eristää, presidentti painotti.

Punaisen Puolikuun telttoja Hatayssa, Turkissa. Kuva Mustafa Ozer / AFP / Lehtikuva.


”Näillä tapahtumilla ei ole mitään tekemistä uudistusten kanssa, se on vandalismia”, presidentti sanoi. ”Kehitystä ei voi tapahtua ilman vakautta, eikä uudistuksia ilkivallan avulla.”

Viimeksi presidentti puhui julkisesti 16. huhtikuuta, jolloin hän poisti maassa vuosikaudet vallineen poikkeuslain. Maaliskuun lopussa al-Assad puhui parlamentille. Silloin hän kuvasi Syyrian levottomuuksia ulkomaalaisten vihollisten salajuoneksi.

Lue SK:n kaikki Syyria-aiheiset jutut täältä.

Lähde BBC News