Päivän kuvat: Näin elävät Japanin tuhoalueilta selvinneet

evakuointi
Teksti
Netta Vuorinen
Kuva Yasuyoshi Chiba / AFP / Lehtikuva.

On 14. huhtikuuta Kesennuman kaupungissa, Miyagin maakunnassa Japanissa. Yli kuukausi sitten tapahtuneen maanjäristyksen jäljet eivät ole kadonneet.

Kesennumalainen mies viettää kylpyhetkeä. Ammeen virkaa toimittaa pihalta löytyvä allas, joka on kenties alkujaan ollut jäteastia.

Hän on yksi niistä, joiden koti on tuhoutunut maanjäristyksissä, tsunamiaallossa tai saastunut radioaktiivisesta säteilystä. Noin 150 000 japanilaista elää nyt paikoissa, jossa he aiemmin odottivat junaa, kävivät koulua tai kävivät urheilemassa.

Pelastustyöntekijät ovat huolissaan epähygieenisistä elinoloista ja kasvavasta stressistä. Viranomaiset puolestaan pelkäävät, että elementtirakenteiset talot eivät saavu tarpeeksi ajoissa. Tuhoalueilta evakuoidut taas huolehtivat tulevaisuudesta ja siitä, mistä löytyy koti tuhoutuneen tilalle.

Viimeisen kuukauden aikana evakuointikeskukset ovat muuttuneet turvallisista yösijoista paikoiksi, joista ihmiset toivovat pääsevänsä lähtemään pian.

Hebitan peruskoulu Ishinomakin kaupungissa Miyagin maakunnassa 14. huhtikuuta. Kuva Toshifumi Kitamura / AFP / Lehtikuva.

Monilla keskuksilla on jo tarjota lämmitys, juokseva vesi ja kolme lämmintä ateriaa päivässä. Koteja ne eivät kuitenkaan ole: niissä ei ole mahdollisuutta yksityisyyteen, suremiseen tai jälleenrakentamiseen. Useilla ihmisillä ei kuitenkaan ole muuta paikkaa minne mennä.

Maanantaina Japanin hallitus ilmoitti laajentavansa evakuointialuetta pahoin vaurioituneen Fukushiman 1-voimalan ympärillä 20 kilometristä paikoin 30 kilometriin. Pakkosiirrot ovat lisänneet evakkovirtaa.

Viranomaiset ovat alkaneet sijoittaa kotinsa menettäneitä myös hotelleihin tai tyhjilleen jääneisiin asuntoihin, joissa olosuhteet ovat enemmän kodinomaiset. Siitä huolimatta evakuointikeskusten arvioidaan toimivan aktiivisesti vielä kuukausien ajan.

Viranomaisten mukaan maaliskuun 11. päivänä tapahtunut järistys ja tsunami romahduttivat täysin lähes 50 000 rakennusta ja osittain yli 11 000.

Viime viikonloppuna Rikuzentakatan kaupunkiin saatiin pystytettyä ensimmäiset elementtitalot, joihin sijoitettiin heti tuhoalueilta evakuoituja ihmisiä. Valmistaloihin majoitetuilla on kahden vuoden asumisoikeus. Kaupungin viranomaisten mukaan alueelle tarvitaan ainakin 3 600 taloa.

Japanin pahimmin tuhoutuneet maakunnat – Miyagi, Iwate ja Fukushima – ovat anoneet yhteensä 60 000 valmistaloa. Ennen niiden rakentamista on kuitenkin selvitettävä eräs ongelma: mihin talot voidaan sijoittaa alueilla, jotka ovat rojun ja jätteen kuorruttamia?

Lue kaikki Japanin katastrofista kertovat jutut ja katso kuvat täältä.

Lähde Washington Post