Päivän kuvat: Näin Barcelonan kouluttama Josep Guardiola johdatti seuransa mestariksi

Barcelona
Teksti
Pekka Anttila
Barcelona voitti Mestareiden liigan toisen kerran kolmen vuoden sisällä. Kuva Lluis Gene / AFP / Lehtikuva.

Barcelona tyrmäsi Mestareiden liigan finaalissa viikonloppuna Manchester Unitedin musertavan ylivoimaisen esityksen jälkeen 3-1. Muutamia hetkiä lukuunottamatta Manchesterin pelaajat näyttivät harhailevalta pelaajaporukalta, joka oli eksynyt väärään otteluun.

Barcelonan pelitapa on tuttu jopa jokaiselle televisiokatselijalle. Tämän vuoksi ihmetystä herättää se miksi kukaan ei pysty pysäyttämään joukkuetta. Finaalin jälkeen edes ManUn manageri Alex Ferguson ei osannut olla kiukkuinen, vaan onnitteli lämpimästi hymyillen Barcelonan manageria Josep Guardiolaa.

Tylsä selitys on se, että Barcelona pelaa kuin tuotantonsa äärimmilleen virittänyt tehdas. Helppo selitys on se, että Lionel Messin ympärille on onnistuttu kasaamaan joukko taitavia ja nimekkäitä pelaajia.

Mutta se ei selitä sitä miksi esimerkiksi toinen huippuseura Real Madrid oli Espanjan Cupin loppuottelua lukuunottamatta täysin aseeton Barcelonaa vastaan koko kauden.

Barsa juhlii
Lionel Messi johdatti häikäisevällä esityksellään Barcelonan murskaavaa esitystä. Kuva Lluis Gene AFP / Lehtikuva.

Madridin pelaajamateriaali ei kalpene Barcelonan rinnalla lainkaan. Mutta siinä missä madridilaiset hankkivat vuodesta toiseen maailman parhaita yksilöitä, Barcelonan valmentaja Josep Guardiola on hitsannut omista tähdistään joukkueen.

Real Madridia johtaa maailman todennäköisesti menestynein valmentaja Jose Mourinho, joka tunnetaan älykkäänä taktikkona. Tästä huolimatta hänkään ei löytänyt keinoja pysäyttää Barcelonan tappavan tehokasta pelirytmiä. Tai steriiliä dominointia, kuten Arsenalin manageri Arsene Wenger sitä happamasti kutsui.

Selitys löytyykin siitä, että Barcelonassa on pystytty vuosien aikana rakentamaan kokonaan oma jalkapallo-identiteetti. Se pysyy samana, vaikka pelaajat vaihtuisivatkin. Esimerkiksi sopii egoltaan jättimäinen Zlatan Ibrahimović, joka kävi kokeilemassa Barcelonassa yhden kauden verran, mutta sai lähteä, koska ei sopinut barcelonalaiseen pelimaailmaan.

Barcelonassa pelaa maailman tämän hetken paras pelaaja Lionel Messi. Voidaan kysyä, mitä olisi Barcelona ilman Messiä? Yhtä hyvä pohdinnan aihe on, mitä olisi planeetan paras joukkue ilman Josep Guardiolaa? Tai oikeastaan mitä olisi Guardiola ilman Barcelonaa?

Barsa2
Manchester Unitedin eteläkorealainen Ji-Sung Park ei pystynyt pidättelemään Lionel Messiä. Kuva Adrian Dennis AFP / Lehtikuva.

Guardiola ei ole luonut yksin Barcelonan mahtiasemaa, vaan sitä pohjustivat jo edelliset valmentajat kuten Frank Rijkaard ja Johan Cruijff.

Maailman parhaaksi seurajoukkueeksi Barcelonan on kuitenkin nostanut juuri Guardiola.

Guardiola, 40, on noussut huippuvalmentajaksi nimenomaan Barcelonan koulun kautta. Guardiola löydettiin nuorena poikana Barcelonan junioriakatemian kautta edustusjoukkueeseen, jossa hän nousi vähitellen kapteeniksi. Seuraava askel oli Espanjan maajoukkue, jossa hän pelasi lähes kymmenen vuotta.

Pelaajana Guardiola voitti lähes kaiken mahdollisen: kuusi Espanjan mestaruutta ja olympiakultaa.

Takana on myös suomalaista osaamista. Huippukirurgi Sakari Orava leikkasi Guardiolan takareiden lihakset pelikuntoon 1990-luvulla.

Guardiola aloitti Barcelonan valmentajana syksyllä 2008. Tämän jälkeen joukkue on voittanut kolmen vuoden aikana Mestareiden liigan kaksi kertaa. Espanjan mestariksi hän on valmentanut Barcelonan jokaisena vuonna ja seurajoukkueiden maailmanmestaruus tuli vuonna 2009.

Viime vuonna Barcelona hävisi Mestareiden liigan välierissä juuri Mourinhon johtamalle Interille Milanossa. Tappio jätti selittelyn varaa, sillä Islannin tuhkapilven vuoksi joukkue joutui matkaamaan otteluun pitkällä ja väsyttävällä bussimatkalla.

Guardiola
Mitä olisi Barcelona ilman Lionel Messiä? Tai mitä olisi planeetan paras joukkue ilman valmentaja Josep Guardiolaa? Kuva Javier Soriano AFP / Lehtikuva.

Guardiolalla on vielä vuosi jäljellä sopimustaan Barcelonan kanssa. Vaihtoehtoina on pitkä sopimus seuran kanssa tai siirtyminen toiseen huippujoukkueeseen. Esimerkiksi Alex Ferguson on jäämässä piakkoin eläkkeelle Manchester Unitedin peräsimestä.

Barcelonan kannattajat juhlivat voittoa riehakkaasti. Kuva Josep Lago / AFP / Lehtikuva.

Barcelonan voitto käynnisti villit juhlat Espanjassa, joihin otti osaa arviolta 50 000 ihmistä. Juhlinta kääntyi kuitenkin mellakoinniksi ja lähes 90 ihmistä otettiin kiinni kivien ja tavaroiden heittelyn vuoksi. Yli 130 ihmistä tarvitsi lääkärihoitoa. Loukkaantuneista noin 40 oli poliiseja.