Päivän kuvat: Libya juhli yön, taistelut jatkuvat

Gaddafi
Teksti
Lauri Vanhala
Kymmenettuhannet ihmiset juhlivat Bengasissa Gaddafin pojan Saif al-Islamin pidätystä. Kuva Gianluigi Guercia / AFP / Lehtikuva.

Libyan kapinallisliikkeen kannattajat juhlivat läpi yön Muammar Gaddafin hallinnon murenemista.

Tripolin Vihreällä aukiolla, jossa Gaddafin kannattajat ovat aiemmin pitäneet mielenosoituksiaan, kapinalliset repivät Libyan vihreitä lippuja ja talloivat Gaddafin kuvia. Kapinalliset aikovat nimetä paikan uudelleen Marttyyrien aukioksi.

Kapinalliset saivat sunnuntaina haltuunsa suurimman osan pääkaupungista sitä vartioivien erikoisjoukkojen antauduttua. Taistelut kaupungissa jatkuvat silti edelleen kiivaina.

Libyalaiset juhlivat Tripolin Tajurassa maanantaiaamuna kapinallisten saavuttua kaupunkiin. Kuva AFP / Lehtikuva.

Kapinallisten mukaan hallitukselle uskolliset joukot hallitsevat noin viidesosaa pääkaupungista. Taistelut jatkuivat maanantaiaamuna Gaddafin hallintorakennusten lähistöllä, missä hallituksen joukot hyökkäsivät kapinallisten kimppuun panssariajoneuvoin.

Libyan hallinnon edustaja sanoi CNN:lle, että Gaddafin hallituksella olisi yhä 65 000 sotilaan tuki. Luku on todellisuudessa pienempi, sillä osa joukoista, kuten Tripolia turvannut pataljoona, on jo antautunut kapinallisille, kirjoittaa BBC.

Nato aikoo jatkaa ilmaiskujaan, kunnes Gaddafin joukot antautuvat. Naton koneet ovat lentäneet viiden kuukauden aikana jo 20 000 tehtävää. Kahden viime päivän aikana ne ovat iskeneet Tripolissa 40 kohteeseen, mikä on laajamittaisin operaatio koko viiden kuukauden aikana.

Kuollut taistelija peitettiin maanantaina aamupäivällä, jolloin sunnuntaina alkaneet taistelut jatkuivat. Gaddafin hallinnon edustajan mukaan pelkästään sunnuntain taisteluissa kuoli 1 300 ihmistä ja 5 000 loukkaantui, mutta lukua ei ole vahvistettu. Kuva Filippo Monteforte / AFP / Lehtikuva.

Kapinalliset ovat pidättäeet Muammar Gaddafin pojat Saif Al-Islamin, Saadin ja Mohammedin, mutta Gaddafin olinpaikka ei ole tiedossa. Hän ei ole esiintynyt julkisesti toukokuun jälkeen, ja huhujen mukaan Gaddafi on saattanut jo paeta maasta.

Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin neuvottelee kapinallisten kanssa Saif al-Gaddafin kuljettamisesta sotarikosoikeudenkäyntiin Haagiin. Lopullista päätöstä ei ole kuitenkaan tehty, ja on mahdollista, että oikeudenkäynti pidetään Libyassa.

Kapinalliset ovat ilmoittaneet siirtävänsä toimintansa Tripoliin itäisestä Bengasista, joka on tähän ollut kapinallisliikkeen keskus. Liikkeen tavoitteena on saada maahan uusi väliaikainen hallitus mahdollisimman nopeasti.

Lähteet: BBC, Guardian, Forbes

Katso SK:n kuvakertomus Libyan kansannoususta