Päivän kuvat: Kapinallisjohtaja Doku Umarov otti vastuun Domodedovon lentokenttäiskusta

Doku Umarov
Teksti
Netta Vuorinen
Doku Umarov esiintyi maanantaisessa videoviestissä. Kuva AFP / Lehtikuva.


Tšetšeenikapinallisten johtohahmona tunnettu Doku Umarov on ottanut vastuun viimekuisesta Moskovan lentokenttäiskusta, jossa menehtyi 36 ihmistä. Aikaisemmin Umarov varoitti vuoden 2011 olevan ”veren ja kyyneleiden vuosi”.

”Tämä isku tehtiin minun käskystäni”, hän sanoi myöhään maanantaina Kavkaz Centerin verkkosivuille lisätyssä videossa.

Umarov sanoi toimineensa Allahin nimessä. Uskaliaan itsemurhaiskun taustalla piilee islamistikapinallisten tavoite luoda Pohjois-Kaukasiaan itsenäinen islamistivaltio. Lisäksi Umarov kertoi iskun tehdyn tarkoituksella Domodedovon ulkomailta saapuvien lentojen terminaalissa, jotta mahdollisimman moni ulkomaalainen saisi surmansa.

Umarovin mukaan terrori-iskut loppuvat vasta sitten, kun Venäjä on vetäytynyt kapinallisten haluamalta alueelta.

Venäjän johto on kuitenkin tehnyt selväksi, ettei Kaukasian luovuttamista tai terroristien kanssa neuvottelua edes harkita.

Turvallisuusviranomaisten mukaan Domodedovon itsemurhaiskun tekijä oli 20-vuotias nainen ja kotoisin Pohjois-Kaukasiasta. Iskun tehdessään hän oli huumeiden vaikutuksen alaisena. Tekijän seurassa ollut mies oli joidenkin lähteiden mukaan nimeltään Magomed Jevlojev, ammatiltaan bussikuski ja kotoisin Ingušiasta.

Viranomaisiin ja poliisiin kohdistuvat hyökkäykset ovat Pohjois-Kaukasiassa arkipäivää. Terrori-iskut palasivat Moskovaan muutaman vuoden tauon jälkeen viime maaliskuussa, kun kaksi naista teki itsemurhaiskunmetrossa.

Maaliskuisen iskun jälkeen Doku Umarov julisti iskujen olleen kosto venäläisjoukkojen tekemässä erikoisoperaatiossa kuolleiden viattomien sivullisten vuoksi. Tuolloin julkaistussa videoviestissä Umarov sanoi pommitusten jatkuvan niin kauan, että Vladimir Putin johtamien jengien tekemät rikokset loppuvat.

Venäjä ja tšetšeenikapinalliset sotivat 1990-luvulla kahteen otteeseen. Kapina on muuttanut muotoaan vuosien varrella yhä enemmän ääri-islamilaiseen suuntaan ja levinnyt naapurialueille, kuten Ingušiaan ja Dagestaniin.

Umarovista on olemassa vain muutamia kuvia.

Umarov vuonna 2009. Kuva AP / Lehtikuva.
Umarov maaliskuussa 2010. Kuva / AP / Lehtikuva.

Lue kaikki jutut Venäjällä tapahtuneista terrori-iskuista ja niiden taustoista täällä.

Lähde AFP