Päivän kuvat: Jättiläismäinen jäävuori syntyy Etelämantereella, Suomen talvi viivyttelee tuloaan

Etelämanner
Teksti
Netta Vuorinen
Kolmekymmentä kilometriä pitkä, 60 metriä syvä railo Pine Islandin jäätiköllä. Kuva AFP / Lehtikuva.


Tutkijat seuraavat kiinnostuneina jättikokoisen jäävuoren syntyä Pine Islandin jäätiköllä läntisellä Etelämantereella. Jäätikön pinnalla näkyvä halkeama on arviolta 30 kilometriä pitkä ja ulottuu noin 60 metrin syvyyteen. Railo kasvaa tasaista tahtia.

Pine Islandista irtoavan jäävuoren uskotaan olevan pinta-alaltaan noin 880 neliökilometrin eli noin Berliinin kokoisen kaupungin luokkaa. Sen on arvioitu irtoavan jäätiköstä vuodenvaihteen tienoilla.

Pine Islandin jäätikkö on yksi Etelämantereen suurimmista ja nopeimmin liikkuvista jääkielekkeistä. Viime vuosina mittaukset ovat osoittaneet Pine Islandin jäätikön ohentuneen tuntuvasti. Jotkut tutkijoista uskovat sen johtuvan ilmastonmuutoksesta, toiset luonnollisesta kiertokulusta.

Syntymäisillään olevaa jäävuorta tarkkaillaan huolellisesti, koska se voi liikkeelle lähtiessään aiheuttaa haittaa laivaliikenteelle. Suurimmilla jäävuorilla on myös suuri vaikutus ympäristöönsä. Kun ne murenevat ja sulavat, miljoonia tonneja makeaa vettä päätyy mereen.

Kun jäävuori lähtee liikkeelle, se ajelehtii tuulten ja merivirtojen mukana. Minne, sitä ei vielä tiedetä.

Pingviini ratsasta merijäällä Etelämantereella. Kuva John Weller / AFP / Lehtikuva.


Etelämanner on kiinnittänyt paitsi tutkijoiden, myös aktivistien huomion. Luonnonsuojelijat vaativat Etelämantereen lähivesien julistamista suojelualueeksi. Antarctic Ocean Alliance -liittouma perää kansainvälistä sopimusta, jonka nojalla eteläiset merialueet rauhoitettaisiin esimerkiksi kalastukselta.

Jos vaatimus toteutuisi, kyseessä olisi suurin merialuetta koskeva suojeltu alue. Se auttaisi suojaamaan yli 10 000 eläinlajia, kuten keisaripingviinejä, lahti- ja miekkavalaita, hylkeitä ja jättikalmareita.

”Nykyisiin kalastusalueisiin kohdistuu tällä hetkellä entistä enemmän rasitusta, mikä tarkoittaa sitä, että apajille lähdetään yhä kauemmas”, AOA:n edustaja Steve Campbell sanoi uutistoimisto AFP:lle tiistaina. ”Jotkut tekevät niin laillisesti, toiset laittomasti.”

Etelämannerta on suojeltu vuodesta 1991. Mikään ei kuitenkaan varjele sitä ympäröiviä, koskemattomia merialueita, jotka ovat täynnä elämää.

Aamusumua Kehä Ykkösellä Pukinmäen kohdalla Helsingissä 4. marraskuuta 2011. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.


Vuosi 2011 on loppusuoralla, mutta säästä sitä ei heti uskoisi. Lokakuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan jo kahdeksas peräkkäinen kuukausi, jolloin koko Suomen keskilämpötila oli pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella.

Viime kuussa koko maan keskilämpötila oli viisi celciusastetta, 2,8 astetta tavallista enemmän. Lämpö on vaikuttanut jo luontoonkin: Ilta-Sanomien mukaan Hyvinkäällä on nähty kukkivia lupiineja, Turussa valkovuokkoja ja Tampereella pajunkissoja.

Talvi antaa siis vielä odottaa tuloaan. Lokakuun lopussa missään päin Suomea ei ollut vielä pysyvää lumipeitettä.

Lähteet: BBC, AFP, Ilmatieteen laitos