Päivän kuva: Vaiensiko Taiwan dalai-laman?

Dalai-lama
Teksti
SK:n toimitus

Dalai-laman viisipäiväinen vierailu Taiwanissa on saanut yllättävän käänteen. Uutistoimisto AFP:n mukaan Taiwan on määrännyt maanpaossa elävän Tiibetin hengellisen johtajan puhekieltoon.


Dalai-lama (oik.) ja tulkki kuuntelevat Taiwanin katolisen kirkon kardinaalia. Dalai-lama ja Shan Kuo-his tapasivat Kaohsiungissa Etelä-Taiwanissa 2. syyskuuta 2009. Kuva Wally Santana / AP / Lehtikuva Katso alkuperäinen uutiskuva


Dalai-laman vierailu on herättänyt suuttumusta Taiwanin naapurissa Kiinassa. Sen mukaan dalai-laman vierailu on puuttumista Kiinan sisäisiin asioihin.

Dalai-laman vierailun tarkoituksensa on kunnioittaa taifuunissa kuolleiden muistoa.

Taiwanin viranomaiset ovat kiistäneet tiedot puhekiellosta. Viranomaisten mukaan vierailun ohjelmasta vastaavat muut tahot.

AFP:n tietojen mukaan puhekíellon taustalla on Kiinan pelko: Taiwan ei halua ärsyttää Kiinaa, joka pitää Taiwania yhtenä maakunnistaan, ja pelkää Kiinan reaktioita dalai-laman vierailusta

Taiwan eli Kiinan kansallinen tasavalta on saari. Tasavalta sijaitsee Kiinan kansantasavallan kaakkoisrannikolla. Valtaosa väestöstä on kiinalaisia. Heistä yli 80 prosenttia on saaren alkuperäisiä asukkaita ja loput pakolaisia mantereelta. Saaren vanha portugalilainen nimi Formosa tarkoittaa kaunista.

Manner-Kiinan ja Taiwanin välille avattiin heinäkuussa 2008 lentoyhteys lähes 60 vuoden tauon jälkeen. Marraskuussa saaman vuonna maat solmivat yhteistyösopimuksen, jolla parannetaan muun muassa liikennettä ja kauppaa.

Katso myös kuvakertomus Tiibet Kiinan varjossa.

Katso myös muut uutiskuvat dalai-laman Taiwanin vierailusta.

Lähde AFP