Päivän kuva: Tulvavedet valuvat etelään - Pakistan ei ole vielä kuivilla

monsuuni
Teksti
Netta Vuorinen
Sujawal
Sujawal, Etelä-Pakistan. Kuva Shakil Adil / AP / Lehtikuva.

Sujawal, Etelä-Pakistan. Vielä viikonloppuna kylätie oli näkyvissä. Sitten tien tilalle virtasi tulvavesi, joka on häätänyt parissa päivässä 300 000 ihmistä kodeistaan Thatan alueella. Koko maassa vastaava luku on kaksi miljoonaa.

Noin kuukausi sitten alkanut monsuunikausi aiheutti ongelmia ensin Pakistanin luoteisosissa. Poikkeuksellisen rankoista monsuunisateista täyttynyt Indusjoki työntää nyt tulvavesiä pikku hiljaa yhä etelämmäksi.

Matkan varrella vesivirrat ovat tuhonneet lukemattomia kyliä, koteja ja yhteisöjä. Sujawal, kuten monet muutkin kylät, on tänään tyhjillään.

Pahimmillaan viidennes Pakistanin pinta-alasta on ollut veden peitossa. Tilanteen toivotaan helpottuvan, kun virtaava vesi saavuttaa Arabianmeren. Tulvatilastot eivät kuitenkaan lupaa hyvää vielä pitkään aikaan.

Kahdeksan miljoonaa ihmistä on tällä hetkellä täysin hätäavun varassa. Pakistanin hallitus on vahvistanut 1645 ihmisen kuoleen ja 2479 loukkaantuneen. Viralliset luvut ja todellisuus saattavat kuitenkin olla kaukana toisistaan.

Pakistanissa elää 167 miljoonaa ihmistä. Tulva vaikuttaa merkittävästi heistä 17 miljoonan elämään.

YK on arvioinut, että noin 800 000 sinnittelee tällä hetkellä ilman kipeästi kaipaamaansa apua. Järjestö on vaatinut lisää avustushelikoptereita lennättämään ruokaa ja lääkkeitä niille, joiden luokse pääsee tällä hetkellä vain ilmateitse.

Katso uutiskuvat Pakistanista SK:n kuvaseinältä.

Lähde AFP

Aiheesta lisää
Suomi ja sääpaniikki – todellinen tragedia löytyy Pakistanista (Suomenkuvalehti.fi 28.8.2010)