Päivän kuva: Tuhannet uzbekit pakenevat Kirgisian väkivaltaisuuksia

Kirgisia
Teksti
Netta Vuorinen
Kirgisia
Kirgisian väkivaltaisuudet ovat saaneet etniset vähemmistöt liikkeelle. Uzbekkipakolaiset odottavat ei-kenenkään-maalla lupaa kulkea rajan yli Uzbekistaniin. Kuva Anvar Ilyasov / AP / Lehtikuva.

Kirgisian levottomuudet jatkuvat jo neljättä päivää tuhoisin seurauksin. Virallisten lukujen mukaan noin 120 ihmistä on kuollut ja yli tuhat loukkaantunut sitten perjantain.

Maan tilanne on ollut jännittynyt jo kuukausia. Keväällä opposition ja hallituksen välisissä kahakoissa kuoli lähes sata ihmistä.

Sittemmin valta on vaihtunut Kurmanbek Bakijevilta väliaikaishallitukselle ja entiselle ulkoministerille Roza Otunbajevalle. Jännitteet jäivät kuitenkin ilmaan ja alkoivat purkautua myöhään torstai-iltana.

Kahakat ovat puhjenneet kirgiisien ja uzbekkien välille. Yhteenotot ovat keskittyneet maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Oshiin ja sen lähialueille.

Mellakointi sai ilmeisesti alkunsa, kun satojen uzbekki- ja kirgiisinuorten välillä puhkesi tappelu. Taistelut saivat yhä rumempia sävyjä ja useita rakennuksia sekä autoja sytytettiin tuleen viikonlopun aikana. Silminnäkijöiden mukaan kaupungin kaduilla lojuu nyt niin taistelijoiden kuin siviilienkin ruumiita.

”Oshissa on menehtynyt ainakin tuhat ihmistä”, kertoo Isamidin Kudbidunov uutistoimisto AFP:lle. ”Emme ole kyenneet kirjaamaan kaikkia, sillä meidät käännytetään sairaalan ovelta sillä perusteella, ettemme ole kirgiisejä.”

Kansainvälinen huoli kasvaa

Kirgisian tilanne huolestuttaa muuta maailmaa. Sekä Venäjällä että Yhdysvalloilla on sotilastukikohtia entisen neuvostotasavallan alueella.

EU:n ulkoministeri Catherine Ashton tiedotti tänään olevansa ”hyvin huolestunut” Kirgisian sisäisestä kuohunnasta. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmaisi levottomuutensa maan tilanteesta sunnuntaina.

Kirgisian väkivaltaisuudet on noteerattu myös Suomessa. Ulkoministeri Alexander Stubb toivoo EU:n lähettävän maahan nopean toiminnan siviilijoukkoja, kertoo Helsingin Sanomat.

Kirgisian väliaikainen presidentti Roza Otunbajeva pyysi Venäjältä sotilaallista apua lauantaina. Tähän mennessä Kreml on suostunut ainoastaan humanitaarisen avun toimittamiseen.

Myös paikalliset pelkäävät, että väkivaltaisuuksien jälkiseuraukset vaikuttavat vielä sukupolvien ajan.

”Emme voi enää koskaan elää rauhallisesti rinnakkain”, sanoo Oshissa asuva uzbekki Akbar.

Asiantuntijat puolestaan arvioivat, että mellakoinnin osasyynä on paitsi etninen kahtiajako, myös pitkään jatkunut poliittinen sekasorto. Yhteenotot ovat keskittyneet Kirgisian eteläisille alueille, missä syrjäytetyn presidentti Bakijevin valtakeskus sijaitsi.

Väkivaltaisuudet ovat saaneet tuhansia uzbekkeja ja muita etnisiä vähemmistöjä pakenemaan rajan yli Uzbekistaniin. Joidenkin arvioiden mukaan pakolaisten määrä noussee jopa sataantuhanteen.

Lähde AFP

Lue myös SK:n aiemmat jutut Kirgisian tilanteesta täältä.