Päivän kuva: Tältä näyttää Titanic nyt - kauanko maailman kuuluisin hylky vielä säilyy?

hylyt
Teksti
Netta Vuorinen
Titanicin keula kuvattuna lauantaina 28. elokuuta 2010. Kuva AP / Lehtikuva.

Maailman kuuluisin hylky on saanut vieraakseen uuden retkikunnan. Vuonna 1912 uponneen loistoristeilijä Titanicin salaisuuksia tutkitaan taas.

Kaksi meren pohjaan lähetettyä robottia ehti ottaa tuhansia kuvia ja tuntikausia videota noin neljän kilometrin syvyydessä makaavasta hylystä. Tutkimusretki on RMS Titanic -yhtiön sekä Massachusettsissa sijaitsevan Woods Hole -merentutkimusinstituutin yhteinen.

Sunnuntaina tutkijaryhmä joutui jättämään kuvaukset kesken hurrikaani Daniellen vuoksi, mutta paluuta suunnitellaan jo, kunhan merenkäynti rauhoittuu.

Titanicin hylkyä tutkitaan nyt ensi kertaa kuvantamalla ja kaikuluotaimilla. Tekniikan avulla on mahdollista tutkia Titanicin leposijaa, vaikka sen päälle on kertynyt sakkaa ja roskia lähes vuosisadan ajan.

Tutkijoiden tavoitteena on tallentaa Titanic virtuaalisessa muodossa ja samalla selvittää, kuinka pahoin alus on tuhoutunut. Hylyn alati huononevasta kunnosta on raportoitu jo vuosia.

Siitä lähtien kun valtamerentutkija Robert Ballard löysi Titanicin vuonna 1985, suurin osa tutkimusretkistä on tehty hylyn valokuvaamiseksi tai pikkutavaroiden keräämiseksi. Jopa Titanic-elokuvan ohjaaja James Cameron lähetti aikanaan tiimin kuvaamaan sekä hylyn keulan että perän, jotka makaavat meren pohjassa reilun 500 metrin päässä toisistaan.

Katso myös kuvasarja Titanicin löytymisestä National Geographicin sivuilta.

Lähde AP