Päivän kuva: Tältä näyttää Suomi Shanghain maailmannäyttelyssä - valtava "kulho"

arkkitehtuuri
Teksti
Juho Salminen
Shanghai kirnu
Suomen Kirnua rakennettiin Shanghaissa kovaa vauhtia 27. maaliskuuta. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.

Katso kuvakertomus Kirnun rakennustöistä Shanghaissa.

Shanghain maailmannäyttelyn vieraat saavat ihasteltavakseen erikoista arkkitehtuuria Suomesta. Suomen osastolle valmistuva paviljonki, Kirnu, on nimittäin epäsymmetrinen rakennus, kuin kulho. Jos se vain valmistuu ajoissa.

Kirnun piti nimittäin olla valmis jo joulukuussa, mutta nyt sen odotetaan valmistuvan vasta huhtikuun loppupuolella. Aikataulu on tiukka, sillä Shanghain maailmannäyttely avautuu toukokuun alussa.

Kirnun suunnitellut arkkitehti Teemu Kurkela kertoi STT:lle Shanghaissa, että ”aikataulu on lykkääntynyt moneen otteeseen. Tämä on ison kokoluokan projekti, ja lisäksi on kiinalaiset urakoitsijat.”

Kuten seuraavasta kuvasta näkyy, kiinalaiset työntekijät ovat kovilla. Jopa niin kovilla, että osa viettää taukonsa nukkuen työmaalla.

Kirnu-rakennus on tarkoitus kaupata Shanghain näyttelyn jälkeen.

Shanghai kirnu

Shanghain maailmannäyttelystä odotetaan yleisömenestystä – järjestäjät puhuvat jopa 70 miljoonasta kävijästä. Suuri tekijä tässä on näyttelyn sijainti väkirikkaalla alueella.

Tästä väenpaljoudesta Suomen paviljonkikin voi saada osansa, sillä Kirnu sijaitsee metroaseman lähistöllä. Arvioidaan, että suuri osa näyttelyn vieraista saapuu metrolla.

Suomella oli oma paviljonki viimeksi Hannoverin maailmannäyttelyssä vuonna 2000.

Ensimmäinen maailmannäyttely järjestettiin Lontoossa vuonna 1851. Tämän vuoden näyttelyyn paviljonkinsa rakentaa nelisenkymmentä maata.

Aiheesta lisää
Shanghai world expo 2010

Lähde: Nelonen