Päivän kuva: Kreikka kapinoi, Suomi nurisee - syystä vai ei?

Kreikka
Kreikan kommunistipuolueen mielenosoittajat levittivät Akropoliin muurille bannerin vastustaakseen maan tiukkaa säästökuuria.Kuva Nikolas Giakoumidis / AP / Lehtikuva

Kreikan valtion työntekijät aloittivat tänään kahden vuorokauden mittaisen lakon. Virkamiesten mieli on mustana hallituksen säästökuurin vuoksi. Keskiviikkona koko maan odotetaan pysähtyvän täydellisesti maanlaajuisen yleislakon vuoksi.

Myös Kreikan kommunistinen puolue järjesti mielenilmauksen Ateenassa. Paikalla olleet turistit katselivat, kuinka Akropolis-kukkulan muurille ilmestyi jättimäinen banderolli: ”Euroopan kansat, nouskaa kapinaan!”

EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF lainaavat Kreikalle rahaa yhteensä 110 miljardia euroa kolmen vuoden aikana. Vastineeksi Kreikan tulee sitoutua samanmittaiseen säästökuuriin, josta kansa ei ole juuri riemastunut.

”Hallituksen, EU:n ja IMF:n toimenpiteet kumoavat menneisyyden saavutuksemme, poistavat oikeutemme ja palauttavat yhteiskuntamme takaisin 1960-luvulle”, julistaa Kreikan valtion työntekijöiden liitto tiedotteessaan.

Jo tänään alkanut lakko vaikuttaa kaikkiin valtion tarjoamiin palveluihin koko maassa. Ministeriöt ja virastot sulkivat ovensa, opettajat ja ambulanssikuskit jäivät kotiin ja sairaalat toimivat vain rippusella henkilökuntaa.

Myös Suomessa tyytymättömyyttä

Myös Suomessa keskustelu Kreikan tilanteesta käy kuumana sekä eduskunnassa että kansan keskuudessa. Ilta-Sanomien teettämän kyselyn mukaan yli 135 000 suomalaista tyrmää Kreikalle kaavaillun tuen. Suomen osuus 110 miljardin potista on 1,6 miljardia euroa.

Nettikeskusteluista huomaa, millä mielin Kreikkaan suhtaudutaan. Harvalta liikenee sympatiaa maalle, joka on tullut osaksi euroaluetta kaunistelemalla taloustilastojaan ja jonka taloudenpito on ollut ilmeisen leväperäistä.

”Ei ole meidän ongelmamme” -asenne ei kuitenkaan auta Kreikan suhteen. EU:n perussopimuksessa ei nimittäin ole säännöstä, jonka mukaan euromaa voitaisiin erottaa tai se voisi itse erota talous- ja rahaliitto Emusta.

Kreikan kriisi vaikuttaisi jatkuessaan muuallakin kuin Kreikassa. Ilman muiden euromaiden apua talousongelmat leviäisivät luultavasti Portugaliin ja Espanjaan, joiden kansantaloutta EU tuskin kykenisi enää pelastamaan. Seurauksena olisi todennäköisesti jälleen pankkikriisi, joka toisi entistä suuremman talousahdingon lopulta myös Suomeen.

Lainapakettia puitiin tämänpäiväisessä eduskunnan täysistunnossa. Muun muassa pääministeri Matti Vanhanen (kesk) ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) ehtivät aikaisemmin puhua Kreikalle lainaamisesta kahdesta pahasta pienempänä. Eero Heinäluoma (sd) taas kiirehti kritisoimaan ministerien puheita blogissaan.

Perussuomalaisten Timo Soini puolestaan kommentoi lainapakettia tuttuun tapaansa Uuden Suomen haastattelussa: ”Täytyisi saada pantiksi Rodoksen saari tai jotain”.

Lue myös Leena Sharman blogi Mitä se meitä liikuttaa!, jossa ruoditaan tämänpäiväisen täysistunnon antia. Muihin SK:n Kreikka-aiheisiin juttuihin pääset tästä.

Lähteet: Wall Street Journal, FundStrategy, HS.fi