Päivän kuva: Hiroshiman ydinpommista 65 vuotta - USA:n suurlähettiläs ensi kertaa muistotilaisuudessa

Hiroshima
Teksti
Netta Vuorinen
Kyyhkyset lentävät Hiroshiman rauhanmuistomerkin ohi ydinpommin räjäyttämisen 65-vuotismuistopäivänä. Kuva Shuji Kajiyama / AP / Lehtikuva.

Hiroshiman ydinpommin räjähtämisestä tulee tänään kuluneeksi 65 vuotta. Japanissa pidetyssä muistotilaisuudessa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puhui jälleen suunnitelmistaan riisua koko maailma ydinaseista.

”Ydinaseiden tuhoaminen on ainut tie kohti turvallisempaa maailmaa. Niin kauan kuin näitä tuhovälineitä on olemassa, elämme ydinaseiden varjossa”, Ban Ki-moon sanoi puheessaan.

Toisen maailmansodan loppumetreillä Hiroshimassa ja Nagasakissa räjäytetyt ydinpommit tuhosivat molemmat kaupungit. Arviot pommien aiheuttamista kuolonuhreista vaihtelevat, mutta välittömästi ne lienevät surmanneet ainakin 150 000 ihmistä.

Sodan rumimman amerikkalaisoperaation muistotilaisuuteen osallistui myös Yhdysvaltain Japanin suurlähettiläs John Roos. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, jolloin vuosittaiseen tapahtumaan osallistui myös amerikkalainen edustaja.

Tilaisuus pidettiin Hiroshiman rauhanmuistomerkin kupeessa. Kyseessä on entinen messuhalli, jonka yläpuolella ydinpommi räjähti. Rakennus on ainoa pommituksesta selvinnyt, sillä osa sen seinistä pysyi pystyssä lähes kohtisuoran paineaallon ansiosta.

Nykyään rauhanmuistomerkki symboloi tavoitetta päästä eroon ydinaseista. Se on myös yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Lähde CNN