Paavi yritti välttää tapaamisen Viktor Orbánin kanssa, väitti lehtitieto – Unkarin-vierailun ympärille kehkeytyi poliittinen kiista

Paavi saapuu Budapestiin 12. syyskuuta. Alkujaan hän aikoi kiiruhtaa jo kolmen tunnin jälkeen Slovakiaan, missä tapaa maan vasemmistolaisen naispresidentin.

paavi
Teksti
Tuula Koponen

Unkarissa kuohahti kesäkuussa. Amerikkalainen National Catholic Register -sanomalehti oli kirjoittanut, että katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus, 84, yrittäisi välttää kohteliaisuustapaamiset Unkarin pääministeri Viktor Orbánin ja presidentti János Áderin,62 kanssa.

Paavi saapuu Budapestiin 12. syyskuuta ja osallistuu siellä pidettävän eukaristisen maailmankongressin päätösmessuun. Heti messun jälkeen paavi matkustaa kolmen päivän valtiovierailulle Unkarin naapuriin Slovakiaan.

Lehden mukaan paavin vastahakoisuus johtuu Unkarin lähestyvistä vaaleista. Orbán voisi tulkita paavin vierailun olevan siunaus hallituksensa tiukalle pakolaispolitiikalle.

”Vatikaanissa ei ole salaisuus, että paavi Franciscus on eri mieltä Viktor Orbánin hallituksen ja joidenkin Unkarin piispojen kanssa maahanmuuttopolitiikasta. Se on ristiriidassa paavin valitseman avoimen lähestymistavan kanssa”, lehti kirjoitti.