Paavi: Koronakriisi osoitti kapitalistisen järjestelmän epäonnistumisen, luomakunnan rikkaudet tarkoitettu kaikkien hyväksi

Ihmiskunnan on aika siirtyä itsekkyyden politiikasta kaikkien ihmisten veljeyden politiikkaan, linjaa paavi Franciscus tuoreessa kiertokirjeessään. Hän myös toistaa vastenmielisyytensä kansallismielistä populismia kohtaan.

kapitalismi
Teksti
Heikki Salmela

Koronapandemia on osoittanut, että nykyinen kapitalistinen järjestelmä ei toimi ja että ihmiskunta tarvitsee uudentyyppistä, solidaarisuudelle perustuvaa politiikkaa, toteaa paavi Franciscus sunnuntaina 4. lokakuuta julkaistussa paavillisessa ensyklikassa eli kiertokirjeessä.

Yli 70-sivuinen Fratelli tutti (Kaikki veljet) -kiertokirje sisältää paavin vision koronapandemian jälkeisestä maailmasta, joka on nykyistä avoimempi ja yhteisöllisempi. Jotta siihen päästään, tarvitaan sydänten avautumista myös niille, jotka eivät kuulu omaan lähipiiriin.

“(Covid-19-kriisissä) eri maiden kyvyttömyys työskennellä yhdessä tuli ilmeiseksi. Kaikista yhteyksistämme huolimatta todistimme pirstoutuneisuutta, joka hankaloitti meihin kaikkiin vaikuttavien ongelmien ratkaisemista”, Franciscus kirjoittaa.

Ensyklikat lukeutuvat paavien arvovaltaisimpiin teksteihin. Fratelli tutti on Franciscuksen kolmas kiertokirje, ja se kokoaa yhteen hänen sosiaalieettisen ajattelunsa. Paavin edellinen, vuonna 2015 julkaistu kiertokirje Laudato si otti kantaa globaaleihin ympäristökriiseihin.