Pääministerin sanotaan muuttaneen Bulgarian mafiosovaltioksi – nyt hän on korruptionyrkki Laura Kövesin tähtäimessä

EU:n korruption vastaisen uuden syyttäjänviraston pääsyyttäjä Laura Kövesi yrittää saada satimeen Boiko Borisovin, joka oli pitkään Bulgarian pääministeri.

korruptio
Teksti
Tuula Koponen

Euroopan unionin uuden syyttäjänviraston EPPO:n päällikkö, romanialainen Laura Kövesi, oli juuri päättänyt virkamatkansa Sofiassa iltapäivällä 17. maaliskuuta, kun Bulgariassa tapahtui jotain poikkeuksellista.

Paikallinen poliisi haki entisen pääministerin Boiko Borisovin, 62, kesken perheillallisen ja talutti hänet poliisiautoon. Telkien taakse kyydittiin myös kolme Borisovin lähipiiriläistä, muun muassa entinen valtiovarainministeri Vladislav Goranov.

Poliisi teki pidätykset Bulgarian uuden hallinnon pyynnöstä ja ne liittyvät isoon petosvyyhteen, jota EPPO parhaillaan tutkii. Kövesi oli vahvistanut Sofiassa, että tutkinnassa olevia tapauksia on kaikkiaan 120.

EU:n syyttäjänvirasto epäilee, että esimerkiksi maataloustukia ja koronaelvytysrahoja olisi valunut vääriin taskuihin, ja julkisia tarjouskilpailuja olisi peukaloitu oligarkkien eduksi.

EPPO aloitti toimintansa kesäkuussa 2021 ja Borisovin pidätys oli suurin poliisioperaatio, jossa se on tähän asti ollut mukana. Bulgarian ex-pääministeri on korkea-arvoisin koskaan pidätetty poliitikko maan nykyhistoriassa.