Outo pelisali: Onko Battlefield 4 Isisin harjoitteluareena?

Peliympäristöjen käyttö äärijärjestöjen viestinnässä on suojelupoliisille tuttu ilmiö.

Antti Kurittu
Teksti
Susan Heikkinen

Olisi ihme, jos terroristijärjestö Isis ei etsisi nuoria kannattajia juuri sieltä, missä nykynuoret paljon viettävät aikaa: verkon virtuaalisista pelimaailmoista.

Mutta näinkö avoimesti? Perustamalla julkisen serverin, eli virtuaalisen pelisalin, ja kertomalla avoimesti sen kuuluvan maailman vaarallisimmaksi mainitulle miehelle, kalifiksi julistautuneelle Abu Bakr al-Baghdadille?

Sellaisen pelisalin saattoi löytää, jos pelasi syyskuun puolivälissä Battlefield 4 -sotapeliä verkossa Xbox One -pelikonsolilla. Nimen lisäksi islamisteihin saattoivat viitata pelisalin säännöt, jotka olivat yksinkertaiset: Allah u akbar Allah is great Allah est grand.

Kuka tahansa luottokortin omistava konsolipelaaja pystyy perustamaan kyseisen pelin palvelimille oman virtuaalisen pelisalin. Hän voi antaa pelisalilleen nimen ja määritellä säännöt, joilla siellä pelataan.

Jo vuosia sitten on esitetty epäilys, että verkkopeleihin ei aina mennäkään pelaamaan vaan puhumaan. Battlefield 4:ssäkin saman joukkueen jäsenet, mutta vain he, voivat keskustella keskenään mikrofonien välityksellä reaaliajassa.