Outo aita: Venäjä rakentaa samannäköistä teräsraja-aitaa kuin Viro – tarkoitusta voi vain arvailla

Baltian maat rakentavat satojen kilometrien raja-aitoja. Puolan aidat ovat olleet koetuksella, kun Valko-Venäjältä on vaeltanut pakolaisia.

Euroopan unioni
Teksti
Kaja Kunnas

Aitojen pystytys EU-maiden itärajoilla on vielä kesken, kun väkijoukko jo kaataa niitä. Samaan aikaan yhdellä itäisellä aidalla on poikkeuksellisen rauhallista. Juuri kukaan on tuskin edes huomannut sen rakentamista havumetsän keskellä.

Aita on Venäjän puolella. Se näkyy Kaakkois-Viron Setomaalla Võmmorskin pikkukylän sivutieltä paikkaan, jossa tie katkeaa puomiin ja seis-merkkeihin. Se on heti Venäjän rajapylvään numero 320 takana ikään kuin esteenä maahantulijoille lännestä päin.

Aita on huolella rakennettu: maahan on isketty vihreät tolpat. Niiden välissä on tiheä säleverkko, jonka päällä parin metrin korkeudessa kiemurtelee niin sanottu natolanka, spiraalimainen teräslanka. Piikkien paikalla on viiltäviä teriä.

Venäjän aita jatkuu epävirallisten lähteiden mukaan noin neljä kilometriä Võmmorskista etelään päin. Työ näyttää olevan kesken, sillä aidan reunustalla on hiekkakasoja.

Perinteisesti laittomien rajanylittäjien reitti on kulkenut Venäjältä poispäin, mutta nähtävästi myös Venäjä on päättänyt varautua pahimpaan. Aita on ainakin toistaiseksi lyhyt verrattuna EU-naapureiden aitoihin.