”Orjatyölaki” uhkaa tehdä työviikosta kuusipäiväisen ­– Unkarilaiset ryntäsivät kaduille: ”Orbán, painu helvettiin!”

Ammattiliittojen lisäksi pääministeri Viktor Orbánin kohteena on nyt oikeuslaitos, jota politisoidaan: pian ministeri voi nimittää tuomareita.

Euroopan unioni
Teksti
Tuula Koponen

”Meistä ei tule orjia!” ”Orbán, painu helvettiin!” ”Me emme pelkää!”

Unkarilaisten mitta täyttyi 12. joulukuuta, kun maan parlamentti hyväksyi sekasortoisessa istunnossaan ”orjatyölaiksi” nimetyn työaikauudistuksen sekä uudet hallinto-oikeudet.

Tuhannet ihmiset ryntäsivät kaduille purkamaan turhautumista ja vihaansa. Budapestin muutenkin huonolaatuinen ilma on ollut sakeana savupommeja, pippurisumutetta ja kyynelkaasua useampana peräkkäisenä iltana. Perjantaina 14. joulukuuta Unkarin poliisi kertoi pidättäneensä yli 50 mielenosoittajaa kahden viime päivän aikana.

Mielenosoittajien raivo on toistaiseksi kohdistunut lähinnä uuteen työaikalakiin, sillä uudistus valmisteltiin pikavauhtia, eikä työntekijöiden ja ammattiyhdistysliikkeen näkemyksiä juuri otettu huomioon.

Ammattiliitot ovat uhanneet yleislakolla, jos presidentti János Áder allekirjoittaa lain. Ammattiliitot pelkäävät olevansa ”seuraava kohde”, kun Orbán raivaa tieltään vastustajia.