Orbánin voitto: Takaraja umpeutui, ”Soros-yliopisto” lähtee Budapestista – Euroopassa kritiikki vaimeni, Yhdysvallat pyörsi tukensa

Lehtitiedon mukaan Helsingissä sovittiin, että Viktor Orbán ja Euroopan kansanpuolue pidättyvät arvostelemasta toisiaan ennen Euroopan parlamentin vaaleja.

Nyt se on varmaa.

”Soros-yliopistona” tunnettu Keski-Euroopan yliopisto (CEU) joutuu lähtemään Budapestista. Se siirtää ydintoimintonsa Itävallan pääkaupunkiin Wieniin, jossa opetus alkaa syksyllä 2019.

”Tällaista ei ole ennen koettu. Amerikkalainen oppilaitos häädetään Nato-maasta. Eurooppalainen oppilaitos pakotetaan ulos EU-maasta”, sanoi rehtori Michael Ignatieff Budapestissa 3. joulukuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vuonna 1991 perustettu ja kansainvälisessä tiedemaailmassa korkealle arvostettu CEU myöntää pääasiassa amerikkalaisia mutta jonkin verran myös unkarilaisia tutkintoja. Liikanimensä ”Soros-yliopisto” se on saanut perustajansa, miljardööri George Sorosin mukaan.

CEU:n itse asettama takaraja sopimuksen saavuttamiseksi Unkarin hallituksen kanssa umpeutui lauantaina 1. joulukuuta, jolloin opiskelijat järjestivät symboliset ”hautajaiset” akateemiselle vapaudelle.