Oppilailla ”kyseenalaisia” kommentteja Pariisin terrori-iskusta – näin koulu toimi

Opettaja päätti avata keskustelun musliminuorten kanssa.

Charlie Hebdo
Teksti
Taina Tervonen

PARIISI Charlien Hebdon toimitukseen kohdistuneen terrori-iskun jälkeen historianopettaja Laurence De Cock sai yläkouluikäiseltä oppilaaltaan sähköpostia.

”Luuletteko, että tilanne voi vielä pahentua? Uskotteko, että joudumme sotaan? Minua pelottaa. En tiedä kenelle esittäisin kysymykseni, te olette mielestäni paras henkilö vastaamaan niihin.”

De Cock tuli töihin aamulla 8. tammikuuta Nanterren kaupungissa, Pariisin lähiössä sijaitsevaan kouluunsa, ja joutui kohtaamaan oppilaat ja näiden tunteet, itsekin vielä keskellä omien tunteidensa sekamelskaa. Terroristit surmasivat 12 ihmistä iskussa satiirilehden toimitukseen 7. tammikuuta.

De Cockin ensimmäinen haaste oli opetusministeri Najat Vallaud-Belkacemin käskystä toteutettava minuutin hiljaisuus uhrien muistoksi. Mutta voidaanko empatiaa vaatia käskystä? Miten vaatia teini-ikäisiä oppilaita osoittamaan julkista osanottoa heille täysin tuntemattomia ihmisiä kohtaan, jotka oli tapettu islamkritiikin takia – ottaen huomioon, että joukossa oli myös musliminuoria?

De Cock marssi luokkansa eteen ja totesi: ”En tiedä, mitä teille sanoisin.”