Satelliittilöytö Intian valtamerellä: Onko tämä kadonnut malesialaiskone?

Pelastajat tutkivat nyt syrjäistä merialuetta yli 6000 kilometriä koneen katoamispaikasta.

lento-onnettomuus
Teksti
Jarmo Raivio

Australian viranomaiset ovat löytäneet satelliittikuvista kaksi esinettä, jotka saattavat olla peräisin kadonneesta maleisialaisesta matkustajakoneesta. Viime sunnuntaina otetuissa kuvissa näkyy yli 20 metriä pitkä vaalea esine, joka ilmeisesti on veden pinnan alla.

Alueelle on torstaina lähetetty etsintäkoneita, jotka pyrkivät ensin löytämään satelliittikuvista havaitut esineet ja sitten selvittämään, ovatko ne tosiaan peräisin Malaysian Airlinesin Boeing 777 -matkustajakoneesta. Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla olleessa koneessa oli 239 ihmistä, ja se katosi lähes kaksi viikkoa sitten.

Yksi autralialainen ja yksi amerikkalainen etsintäkone tutkivat parhaillaan aluetta, jolla kappaleet havaittiin. Jos kuvista havaitut esineet kelluvat, ne ovat muutamassa päivässä voineet päätyä kauaskin satelliittikuvien sunnuntaiselta ottamispaikalta.

Tilanteen selvittämistä hankaloittaa se, että etsintäalue on keskellä aavaa merta erittäin syrjäisellä alueella noin 2500 kilometriä lounaaseen Australian mantereesta. Pelkkä lento Australiassa sijaitsevista lentotukikohdista alueelle kestää kolme tuntia.

Romua voi olla vaikea tunnistaa ilmasta. Etsintöjä koordinoivan Australian meriturvallisuusviraston mukaan alueella oli ainakin torstaina iltapäivällä huono näkyvyys.  Viranomaiset ovat pyytäneet myös ainakin yhtä kauppalaivaa muuttamaan reittiään, jotta se pääsisi alueelle. Myös Australian laivaston alus on matkalla, mutta sillä kestää viranomaisten mukaan vielä päiviä päästä perille.