Onko diktaattori kuollut? Uzbekistan juhlii itsenäisyyttä rajat kiinni – Venäjä haluaa vakaan puskurin

Islam Karimov loi neljännesvuosisadan aikana diktatuurin, jossa väkivalta takaa rauhan.

diktatuurit
Teksti
Tuomas Pulsa

Uzbekistania itsevaltaisesti vuodesta 1991 hallinnut presidentti Islam Karimov, 78, on kuollut. Tai sitten ei ole. Kukaan sen enempää Uzbekistanissa kuin maan ulkopuolellakaan ei tunnu tietävän. Tai jos tietää, niin ei ainakaan kerro.

Presidentin tytär Lola Karimova-Tillyaeva kertoi sunnuntaina 28. elokuuta isänsä saaneen aivoverenvuodon ja makaavan sairaalassa. Myös Uzbekistanin hallitus vahvisti presidentin joutuneen sairaalahoitoon, mutta ei kommentoinut yksityiskohtia.

Huhut presidentin kuolemasta alkoivat kiertää maanantaina 29. elokuuta. Uzbekistanista paennut ja nykyään Venäjältä toimiva uutistoimisto Fergana julisti preidentin kuolleen. Brittilehti The Guardianin haastattelema Ferganan johtaja Daniil Kislov kertoi olevansa ”99-prosenttisen varma” Karimovin kuolemasta.

Minkäänlaista virallista vahvistusta huhuille ei kuitenkaan ole saatu.

Jotain joka tapauksessa tapahtuu. Uzbekistan juhlistaa 25-vuotista itsenäisyyttään torstaina 1. syyskuuta. Mediatietojen mukaan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia on kuitenkin peruttu. Samoin rajatarkastuksia on kiristetty ja pääsyä pääkaupunki Taškentiin rajoitettu.