Onko Christmas-sana poliittisesti korrekti? – EU-parlamentti kiisteli kielenkäytöstä

Tasa-arvokomissaari Helena Dall ehdottoi neutraalimpien sanojen käyttöä, koska kaikki EU:ssa eivät ole kristittyjä.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Euroopan parlamentti käytti keskiviikkona 15. joulukuuta kokonaisen tunnin kiistelyyn siitä, onko Christmas-sanan käyttö soveliasta vai ei. Keskustelun laukaisi EU:n maltalaisen tasa-arvokomissaari Helena Dallin lokakuun lopussa julkistama ohjeistus, jonka mukaan joulua tarkoittavan englanninkielisen sanan  käyttö voi aiheuttaa turhia ongelmia koska kaikki eivät ole kristittyjä eivätkä vietä joulua.

Siksi joulun ajasta ei tulisi käyttää ilmaisua Christmas season vaan Holiday season. Vastaavasti Dallin ohjeissa kehotettiin välttämään ilmaisua ”ristimänimi”, Christian name, ja käyttämään sen sijaan ilmaisua etunimi eli first name tai forename.

Vaikka Dalli veti ohjeistuksensa anteeksipyyntöjen saattelemana pois jo marraskuun lopussa, sen aiheuttama kuohunta ei ole laantunut. Erityisen suivaantuneita Dallin ohjeista olivat useat avoimesti kristillistä uskoaan tunnustavat parlamentin jäsenet, joiden mukaan poliittisen korrektiuden nimissä heitä yritetään jatkossa estää elämästä ja toimimasta vakaumuksensa mukaan.

 

Jyrkimmin ohjeisiin suhtautuneet parlamentin jäsenet vetivät johtopäätöksen, jonka mukaan komissio olisi kieltämässä koko kristillisen joulun vieton. Aikaisempi Renew Europe -ryhmän puheenjohtaja Dacian Ciolos muistutti, että kristillisyys on keskeinen osa eurooppalaista kulttuuriperintöä. Hänen mukaansa komissiolla ei ole mitään asiaa olla kertomassa, mitä ilmaisuja eurooppalaiset saavat käyttää ja mitä eivät.