Kalevoiden vapauttamisen kummisetä: Sulttaani Qaboos on suurvaltojen ja terroristien luotettu

Miljoonat eurot, jotka Oman maksaa lunnaina panttivangeista, ovat pikkuraha maan saamasta arvovallasta ja asemasta.

Oman
Teksti
Hannu Pesonen

Hän on arabimaailman pitkäaikaisin hallitsija ja ehdoton yksinvaltias. Hän soittaa urkuja ja kuuntelee maailman suurimpiin kuuluvalla huvijahdillaan itse perustamansa 120 muusikon vahvuisen sinfoniaorkesterin esityksiä. Hänellä on samaan aikaan lämpimät välit Yhdysvaltoihin ja Britanniaan, luottamuksellinen suhde Iraniin sekä toimiva neuvotteluyhteys al-Qaidaan.

Hän on Lähi-idän todennäköisesti tehokkain panttivankineuvottelija ja diplomaattisten kiistojen välittäjä, Omanin sulttaani Qaboos Bin Said, 74.

Sulttaani Qaboos oli avainasemassa, kun vuoden 2012 joulukuussa yhdessä itävaltalaisen Dominik Neubauerin kanssa Jemenissä siepatut suomalaiset Atte ja Leila Kaleva vapautettiin toukouussa 2013.

Jemeniläiset sieppaajat myivät vankinsa todennäköisesti Arabian niemimaan al-Qaidalle, kuten alueen panttivankikaappauksien käytännöksi on viime vuosina muodostunut.

Tällä viikolla ilmestyneen New York Timesin reportaasin mukaan Oman maksoi Kalevan pariskunnasta ja Neubauerista vaaditut lunnaat, jotka olivat miljoonien eurojen luokkaa. Panttivangit kiidätettiin heti vapauttamisensa jälkeen Omaniin. Suomen ulkopoliittinen johto on myöntänyt Omanin toimineen aktiivisesti vankien vapauttamiseksi, mutta on jyrkästi kiistänyt maksaneensa lunnaita, ehdottaneensa niiden maksamista tai tienneensä kenenkään muunkaan maksaneen niitä.