Öljy-yhtiöt aikovat lisätä arktisten alueiden öljyn- ja kaasuntuotantoa reilusti, pankit myöntävät rahoitusta hankkeille

Öljy-yhtiöt ja niiden rahoittajat laskevat, että energiasiirtymä tapahtuu paljon hitaammin kuin on suunniteltu.

Suuret öljy-yhtiöt ovat aikeissa lisätä öljyn- ja kaasuntuotantoa arktisilla alueilla seuraavan viiden vuoden aikana ainakin noin 20 prosentilla.

Finanssiyritysten hankesuunnitelmia seuraavan Reclaim Finance -järjestön tuoreen raportin mukaan eniten toimintaansa ovat vuoteen 2030 mennessä laajentamassa amerikkalainen ConocoPhillips 36 prosentilla, ranskalainen Total yhteensä 28 prosentilla ja venäläinen Gazprom 14 prosentilla. Absoluuttisesti eniten toimintaansa arktisilla alueilla aikoo laajentaa Gazprom, jonka varannoista 74 prosenttia sijaitsee arktisilla alueilla.

Muita fossiilisen energian yhtiöitä, jotka ovat laajentamassa toimintaansa alueella, ovat muun muassa norjalainen Equinor, espanjalainen Repsol ja alankomaalainen Shell.

Raportin mukaan arktisilla alueilla on tällä hetkellä 599 öljy- tai kaasukenttää joko jo toiminnassa, perusteilla tai parhaillaan öljyn- tai kaasunetsintävaiheessa.

Raportti perustuu selvityksiin energiayhtiöiden rahoittajien, muun muassa JPMorganChasen, Citigroupin, BNB Paribas ja VTB-pankkien sekä venäläisten Sperbankin ja Gazprombankin tulevista rahoitussuunnitelmista.