Euroopan uusi johtaja

Saksan uusi liittokansleri Olaf Scholz on kokenut poliitikko. Nuoruuden vasemmistoradikaalista on muovautunut maltillinen demari, joka yrittää nyt modernisoida Saksan vihreiden ja liberaalien tuella.

CDU
Teksti
Teppo Tiilikainen

Olaf Scholz sai liittokanslerin virkaan lentävän lähdön teollisuusmaiden G20-ryhmän kokouksessa loka-marraskuun vaihteessa. Angela Merkel otti seuraajansa mukaan Rooman huipputapaamisiin ja esitteli hänet muun muassa Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille.

Ele oli poikkeuksellinen. Scholz kävi vielä tuolloin hallitusneuvotteluja vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa, eikä hänen valintansa Saksan johtoon ollut vielä täysin varmaa.

Merkel ja Scholz esiintyivät sopuisana duettona korostaakseen Saksan demokratian kypsyyttä: politiikan pitkä linja jatkuu, vaikka maata 16 vuotta johtanut kristillisdemokraatti siirtyy syrjään ja tilalle nousee sosiaalidemokraatti uusien hallituskumppaneiden kanssa.

Bidenin tapaamisessa otetussa valokuvassa Scholz istuu etualalla ja Merkel taaempana. Valkoisen talon tiedotus ei ollut vielä täysin tilanteen tasalla. Saksan uuden johtajan nimi oli kirjoitettu väärin: Olaf Schulz.