Ojasta allikkoon

Israelin uusi hallitus on saman ongelman edessä, johon sen edeltäjä kaatui: palestiinalaisperheiden häätöaikeet yhdistävät miehitettyjen alueiden asukkaat ja Israelin oman arabiväestön vastarintaan.

Gaza
Teksti
Hannu Pesonen

Israelin poliittisesti kirjava hallitus on joutunut keskelle ongelmaa, jota kuvaa parhaiten vanha sanonta: minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Viime toukokuussa Israel ja palestiinalaiset ajautuivat väkivaltaisimpaan konfliktiin sitten vuoden 2014 Gazan sodan. Kriisin sytytti israelilaisoikeuden määräys häätää 13 palestiinalaisperhettä kodeistaan Itä-Jerusalemissa, jota palestiinalaiset pitävät tulevan valtionsa pääkaupunkina.

Väkivaltaisuuksia paisutti Israelin saartamaa Gazan kaistaa hallitsevan islamistisen Hamas-järjestön uusi poliittinen avaus. Hamas onnistui muuttamaan Sheikh Jarrahin kaupunginosan asukkaita uhkaavan häädön vertauskuvaksi kaikkien Israelin miehittämien Jerusalemin ja Länsirannan palestiinalaisalueiden sorrolle.

Israel joutui palestiinalaisten raivon kohteeksi neljällä rintamalla, kun Itä-Jerusalemin, Gazan ja Länsirannan väestön lisäksi yllättäen myös Israelin arabikansalaiset nousivat vastarintaan.