Nyt riidellään lähetystöistä ja jopa yhdestä talosta – Britannian suhde EU:hun muuttuu yhä jäisemmäksi

Sekä Lontoossa että Washingtonissa koetaan vastenmielisenä se, että EU:ta pitää kohdella kuin suvereenia valtiota, kun se ei kuitenkaan sellainen ole.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Kun Britannian aikaraja hakea jatkoa brexit-siirtymäkaudelle lähenee, jännitteet Brysselin ja Lontoon välillä saavat yhä kummallisempia muotoja. Tuo aikaraja on kesäkuun lopussa.

Vaikka Yhdistynyt kuningaskunta on virallisesti eronnut unionista tammikuun lopussa tänä vuonna, Lontoo on kieltäytynyt antamasta Euroopan unionin edustustolle virallista suurlähetystön diplomaattiasemaa.

Kansainvälisten suhteiden asiantuntijoiden mukaan Britannian olisi pitänyt normaalin Wienin yleissopimuksen ja kansainvälisen etiketin mukaan antaa EU:n edustustolle korkein mahdollinen diplomaattistatus heti, kun maa oli eronnut unionista. Britannian ulkoministeriö ei ole antanut mitään selitystä sille, miksi se ei ole näin tehnyt.

Euroopan unionin ulkosuhdehallinnolla EUH:lla on yhteensä 143 edustustoa ympäri maailman ja Lontoon edustustoa lukuunomatta kaikilla on suurlähetystön asema.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun EU:n edustuston diplomaattista statusta on vähätelty. Vuonna 2017 Donald Trumpin hallinto pudotti ilman mitään ennakkoilmoitusta EU:n Washingtonissa toimivan suurlähetystön aseman samaan luokkaan erilaisten kansalaisjärjestöjen kanssa.