Angela Merkelin lähtölaskenta alkoi – ”Suuri osa parlamenttiryhmästä on tyytymätön kansleriin”

Radikaalioikeiston kannatus kasvaa, liittokanslerin luottamus mitataan joulukuun puoluekokouksessa.

AfD
Teksti
Teppo Tiilikainen

BERLIINI – Saksa viettää yhdistymisensä 28. vuosijuhlaa keskiviikkona 3. lokakuuta syvän poliittisen hajaannuksen merkeissä. Liittokansleri Angela Merkel on menettänyt valtavan siivun auktoriteetistaan ja hänellä on suuria vaikeuksia pitää eripurainen hallituksensa koossa.

Merkelin neljäs hallitus syntyi viime maaliskuussa pihtisynnytyksellä lähes puoli vuotta kestäneiden hallitusneuvottelujen jälkeen. Sosiaalidemokraatit alistivat hallitussopimuksen vielä jäsenäänestykseen, jossa kolmasosa vastusti puolueen kannatusta syövää yhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa.

Hallituksessa SPD on kuitenkin esiintynyt sopuisammin kuin Merkelin johtaman CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU, joka on kinastellut liittokanslerin kanssa ennen kaikkea maahanmuutosta.

Angela Merkel oli pitkään Saksan ylivoimaisesti suosituin poliitikko, mutta tuoreen kyselyn mukaan vain 17 prosenttia saksalaisista on tyytyväisiä hänen työhönsä. Monilla paikkakunnilla itäisessä Saksassa Merkeliä suorastaan vihataan, vaikka hän on itsekin taustaltaan itäsaksalainen.

Tyytymättömyys heijastuu myös hallituksen suosioon. Jos vaalit järjestettäisiin nyt, CDU:n, CSU:n ja SPD:n suuri koalitio ei saisi enää taakseen enemmistöä.