"Nukumme vuoroissa pari tuntia kerrallaan" - siviilien kärsimykset pahenevat Jemenissä

Yhdysvallat nopeuttaa asetoimituksia Saudi-Arabialle, jonka koneet pommittavat naapurimaata.

Iran
Teksti
Jari Lindholm

Yhdysvaltojen tukeman arabiliittokunnan koneet jatkoivat tiistaina Jemenin pommittamista, ja avustusjärjestöt kertoivat siviilien hädän pahenevan.

”Ulkoa kuuluu taistelun ääniä ja pommien räjähdyksiä”, kertoi sairaalassa Adenin kaupungissa työskentelevä Lääkärit ilman rajoja -järjestön projektikoordinaattori Valerie Pierre. ”Nukumme vuoroissa pari tuntia kerrallaan.”

Jemenin kriisissä ovat vastakkain Iranin tukemat šiialaiset huthikapinalliset ja presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadille uskolliset joukot, joiden avuksi Saudi-Arabian johtama liittouma tuli pari viikkoa sitten.

Huthit valtasivat pääkaupungin Sanaan viime syyskuussa ja aloittivat maaliskuussa hyökkäyksen kohti eteläistä Adenin satamakaupunkia, jonne presidentti oli paennut. Saudi-Arabia ei halunnut etelärajalleen Iranin tukemaa šiiahallintoa ja aloitti ilmapommitukset, joihin ovat osallistuneet myös Egypti, Marokko, Jordania, Sudan, Arabiemiirikunnat, Kuwait, Qatar ja Bahrain. Sivustatukea ovat antaneet Turkki ja Somalia.

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina nopeuttavansa asetoimituksia saudeille. Presidentti Barack Obaman hallinto on ollut kriisissä avoimesti arabien puolella, vaikka on samaan aikaan neuvotellut Iranin kanssa ydinsopimuksesta. Toistaiseksi asiat on kyetty pitämään erillään toisistaan.