Nisäkkäät voivat valita jälkeläistensä sukupuolen

jälkeläiset
Teksti
Marko Hamilo

Stanfordin yliopiston lääketieteen apulaisprofessori Joseph Garnerin tekemä tutkimus osoitti ensi kerran, että nisäkkäät voivat säädellä jälkikasvunsa sukupuolijakaumaa ympäristöön parhaiten sopivalla tavalla.

PLOS ONE -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin San Diegon eläintarhan tilastoja 90 vuoden ajalta. Tilastoissa oli yli 2 300 nisäkästä, joiden jälkikasvun määrää ja sukupuolijakaumia tutkittiin toiseen jälkeläissukupolveen asti. Mukana oli muun muassa kädellisiä, suurpetoja, hevosia ja nautoja.

Naaraat kykenevät jollakin tuntemattomalla fysiologisilla mekanismilla vaikuttamaan poikastensa sukupuoleen siten, että ne maksimoivat jälkeläistensä jälkeläisten lukumäärän.

Jo 1970-luvulla esitetyn teorian mukaan naaraiden kannattaa hyvissä olosuhteissa ja laadukkaan kumppanin kanssa tuottaa enemmän koiraita kuin naaraita. Terveet, voimakkaat koiraat pystyvät kovassa pariutumiskilpailussa saamaan paljon enemmän jälkeläisiä kuin naaraat. Koska eniten ja vähiten lisääntyvien naaraiden välinen ero on pienempi kuin onnekkaimpien ja onnettomimpien koiraiden, kannattaa naaraiden huonoissa oloissa tuottaa enemmän naaraita. Koiraan tuottaminen on korkean riskin vedonlyöntiä, naaraan tuottaminen taas on vähäriskisempi, mutta tuotto-odotuksiltaan huonompi investointi.

Garnerin tutkimus on ensimmäinen, jossa osoitettiin että poikastenpoikasten määrä todella oli suurempi, jos naaraat tuottivat enemmän koiraita kuin jos jälkikasvun sukupuolijakauma olisi ollut 50-50.

Myös ihmisillä on havaittu sosiaaliseen hierarkiaan liittyviä eroja jälkeläisten sukupuolijakaumassa. Tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että yhdysvaltalaisilla 400 miljardöörillä oli enemmän poikia kuin tyttäriä.