Nipah-virus leviää salakavalasti ja tappaa joka toisen sairastuneen – Viidakot kuhisevat koronavirusta pelottavampia taudinaiheuttajia

Syrjäisten viidakoiden eläimissä leviävät taudit joutuivat aiemmin harvoin tekemisiin ihmisten kanssa. Väestönkasvu ja elinympäristöjen tuhoutuminen ovat muuttaneet tilannetta.

ebola
Teksti
Hannu Pesonen

Samaan aikaan kun maailma kamppailee tukahduttaakseen koronaviruspandemian, tiedemiesten huolena ovat jo monet muut suurelle yleisölle tuntemattomat virustaudit.

Monet niistä ovat koronavirusta huomattavasti tappavampia tai vähintään yhtä alttiita riistäytymään vakaviksi maailmanlaajuisiksi vitsauksiksi. Tai kumpaakin.

Maailman terveysjärjestö WHO on laatinut listan kymmenestä tartuntataudista, jotka saattavat tulevaisuudessa muodostaa suurimman uhan ihmiskunnalle. Listan taudinaiheuttajia yhdistää se, että ne ovat herkkiä tarttumaan, voivat laajeta nopeasti pandemiaksi, eikä niihin ole kehitetty hoitoa tai rokotetta.

Yksi pelottavaimmista koronaviruksen varjossa piilevistä taudinaiheuttajista on henipaviruksiin kuuluva nipah-virus, WHO varoittaa.

Koronaviruksen tavoin nipah on kotoisin Aasiasta. Myös sen alkuperäisenä taudinkantajana toimivat hedelmälepakot.