Nemtsovin murhan suunnittelijasta kansainvälinen etsintäkuulutus

Murhan tilaajaa ei ole selvitetty, jäljet johtavat tšetšeenijohtaja Ramzan Kadyroviin.

Boris Nemtsov
Teksti
Teppo Tiilikainen

Interpol on etsintäkuuluttanut Ruslan Muhudinovin, jota epäillään venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin murhan suunnittelijaksi.

Venäjän viranomaiset etsintäkuuluttivat 29-vuotiaan Muhudinovin jo marraskuussa 2015. Hänen epäillään piileskelevän Tšetšeniassa.

Muhudinov on kuulunut Tšetšenian johtajan Ramzan Kadyrovin Sever-pataljoonaan, jossa hän toimi komppanianpäällikkö Ruslan Geremejevin autonkuljettajana. Hänen kerrotaan vuokranneen asunnon, jossa salamurha suunniteltiin Moskovassa. Hän ajoi murhan jälkeen Geremejevin ja murhan tunnustaneen Zaur Dadajevin lentokentälle ja vei heidän aseensa Tšetšeniaan.

Riippumattoman Novaja Gazeta -lehden mukaan murhattavien oppositiohahmojen listalla olivat myös Sveitsissä asuva öljy-yhtiö Jukosin entinen pääjohtaja Mihail Hodorkovski, radioasema Eho Moskvyn päätoimittaja Aleksei Venediktov sekä Pietarin edesmenneen pormestarin Anatoli Sobtšakin tytär Ksenia Sobtšak. Murhista luvattiin 15 miljoonan ruplan eli noin 200 000 euron palkkio.

Venäjän viranomaiset ovat yrittäneet kuulustella Muhudinovia ja Geremejeviä Nemtsovin murhasta, mutta Tšetšenian viranomaiset ovat estäneet sen. Geremejev pakeni murhan jälkeen Tšetšeniaan ja sieltä ilmeisesti Arabiemiraatteihin.