(Teko)älytön sota

Yhdysvallat pysyy suurvaltana Afganistanin sodan lopputuloksesta huolimatta. Mutta nyt sillä on suurvaltahaastaja: Kiina, jonka kyvyt uhkaavat sen mahdin ydintä.

Profiilikuva
Afganistan
Teksti
Mikko Hautala

Elokuu on diplomaattien lomakuukausi, mutta usein juuri silloin alkaa tapahtua. Niin kävi nytkin, kun Afganistanin hallituksen vastarinta romahti ja valta vaihtui. Yhdysvaltain ja sen kumppanimaiden 20-vuotinen operaatio päättyi pikaevakuointiin, jossa uhreilta ei vältytty eikä kaikkia voitu saada kyytiin.

Muistoihini tuli Georgian sota elokuussa 2008. Sen selvittelyissä Suomella oli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajamaana erityinen rooli. Myös tuolloin muutamassa päivässä tapahtui dramaattisia asioita, jotka kertoivat isommasta muutoksesta. Silloisen ulkoministerin Alexander Stubbin rohkeasta 080808-puheesta alkoi kotimaassa kova metakka, mutta sen suurvaltakilpailun ja voimapolitiikan paluuta koskenut pääviesti on kestänyt aikaa hyvin.

Yhdysvalloissa pestään parhaillaan Afganistanin sodan jälkipyykkiä. Vaikka amerikkalaisten enemmistö tuki sodan lopettamista, tuskin kukaan heistä piti siitä, miltä evakuointi varsinkin alkuvaiheessa näytti. Talibanin nopea voittokulku näyttää olleen aito yllätys.

Tilanteen hoito vaati Yhdysvalloilta massiivista resurssien käyttöä. Kriitikot peräävät, miksi tiedustelu erehtyi ja miksei äkkiromahdukseen ollut kunnolla varauduttu. Tapahtumien yksityiskohtia tullaan perkaamaan vielä pitkään.