Kun aseet puhuvat

Venäjän joukkojen keskittäminen Ukrainan rajalle nostaa huolen siitä, että kriisi ratkaistaan diplomatian sijaan sotilaallisesti. Onneksi Joe Biden tarttui puhelimeen.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Hiski Haukkala

Osallistuin loppukesästä 2019 kansainväliseen asiantuntijatapaamiseen Wienissä. Koolla oli joukko eturivin tutkijoita ja asialistalla yhteistyövaraisen turvallisuuden tulevaisuus Euroopassa.

Wien oli oiva paikka tapaamisellemme. Lipizzanhevosten ja sacherkakun ohella se tarjoaa kansainvälisen diplomatian merkittävän solmukohdan. Meille suomalaisille Wien on tärkeä etenkin sen takia, että vuonna 1975 Helsingistä vauhtiaan ottanut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj sijaitsee siellä.

Sanahirviö ”yhteistyövarainen turvallisuus” onkin perinteistä Etyj-liturgiaa. Se viittaa kaikkiin niihin toimiin, joilla rakennetaan valtioiden välistä luottamusta ja turvallisuutta yhteistyössä toisten kanssa. Käytännössä se tarkoittaa loputonta konferenssidiplomatiaa ja laajaa joukkoa luottamusta ja läpinäkyvyyttä lisääviä toimia.

Elokuinen aurinko paistoi kauniisti ja kavala maailma tuntui olevan kaukana. Iloisen jälleennäkemisen ja tutustumisen merkeissä alkanut kokouksemme sai kuitenkin nopeasti synkän käänteen. Yhteistyön sijaan huomasimme puhuvamme sodasta.