Näkökulma: Ravintola­lobbari maalaa uhkakuvia koronatoimista – katsokaa mallia Italiasta

"Lomareissulla näin, miten tehokkaasti italialaiset ovat ottaneet kovatkin koronatoimet käyttöön. Miksi sama ei onnistu meillä", ihmettelee SK:lle kirjoittava ulkomaantoimittaja.

Italia
Teksti
Hannu Pesonen

Matkailu-, majoitus- ja ravintolayrittäjien edunvalvontajärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi arvosteli 17. marraskuuta Ylellä voimakkaasti hallituksen (sittemmin toteutuneita) suunnitelmia laajentaa koronapassin käyttöä ravintoloissa.

Lappi manasi, että passi tekee alan toimintaa kannattamattomaksi sekä kuormittaa yrittäjiä ja työntekijöitä: he joutuvat erotuomareiksi ja ottamaan vastaan aggressiivista käytöstä rokottamattomilta ja koronapassin käyttöä vastustavilta.

Matkustin marraskuussa Italiassa etelästä pohjoiseen: Caprilta ja Napolista Roomaan, edelleen maan keskiosien kukkuloille La Marcheen ja lopuksi pohjoiseen Comojärvelle ja Milanoon. Söin ravintoloissa. Matkustin junissa, takseissa ja Välimeren pikalautoilla. Kävin konsertissa.

Käytin kaikkialla koronapassia. Toisin kuin Suomi, Italia valmisteli sen jo viime keväänä, vaikkei sielläkään vielä silloin ollut riittävästi kahdesti rokotettuja. Kun tilanne taas paheni, EU-passi saatiin heti käyttöön oman kansallisen koronapassin tilalle. Se on 6. elokuuta alkaen ollut pakollinen ravintoloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä, yleisötilaisuuksissa, museoissa, elokuvateattereissa, kuntosaleissa, vanhainkodeissa, häissä ja niin edelleen.

Kohtasin ulkosalla paljon tuttuja, jotka viimeksi tavatessamme kesällä 2020 pysyivät visusti kotonaan.