Norja voitelee öljyllä vihreää siirtymää

Sähköautojen luvattu maa porskuttaa lähitulevaisuudessakin fossiilisten raaka-aineiden voimin.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Annukka Oksanen
Kirjoittaja on Kööpenhaminassa asuva toimittaja.

Oslon kunnianarvoisan Grand Hotelin vieressä Karl Johan Gatella sijaitsee liiketila, joka muistuttaa sisuksiltaan Helsingin Oodi-kirjastoa: vaaleaa, aaltoilevaa puuta, pohjoista valoa ja maailmanluokan arkkitehtuuria. Lokakuun alussa auennut Euroopan ensimmäinen Nio House on paikka, johon ”kaikki ovat tervetulleita rentoutumaan”. On upea leikkitila, joogahuone ja takkatulen tunnelmoittama kirjasto.

Nio House on autokauppa. Kiinalainen sähköautomerkki on valinnut Oslon, koska norjalaiset ovat maailman innokkaimpia sähköautoilijoita. Esimerkiksi Teslalla on Norjassa 17 myymälää. Vertailun vuoksi: Suomessa Teslalla on kaksi, Tanskassa neljä ja Ruotsissa kuusi myymälää. Syyskuussa ostetuista uusista autoista Norjassa oli sähköautoja 78 prosenttia, Ruotsissa 33 prosenttia, Tanskassa 22 prosenttia ja Suomessa 11 prosenttia.

Norjasta on tullut testimarkkina sähköautonvalmistajille: jos pärjää maan kilpailluilla, hemmoteltujen asiakkaiden sähköautomarkkinoilla, pärjää muuallakin.

Öljyntuottajamaa Norja esiintyy kursailematta sähköautojen luvattuna maana. Sähköauto on kuitenkin muiden vastuullisena markkinoitujen kulutustuotteiden tapaan helppo ympäristöteko. Sen hankinnassa ei tarvitse luopua mistään.