Raivostuttava rokoteasenne

Venäläiset uskovat rokotteiden sijaan salaliittoteorioihin, joiden johtopäätös on aina sama: joku tienaa tällä rahaa. Kun elää puolidiktatuurissa, ajatus tuottaa mielihyvää.

Profiilikuva
koronarokote
Teksti
Anna-Lena Laurén
Kirjoittaja on Dagens ­Nyheterin ja Hufvudstadsbladetin kirjeenvaihtaja Moskovassa.

Monesta asiasta olen riidellyt venäläisten kavereideni kanssa. Mutta mikään ei ole saanut minua raivon partaalle samalla tavalla kuin keskustelumme rokotuksesta koronaa vastaan.

Tiedän, että venäläisillä on hyvät syyt suhtautua epäilevästi kaikkeen, mikä tulee ylhäältä. Lähtökohta, että johtajat valehtelevat, on historiallisesti oikeutettu. Kun presidentti Vladimir Putin ylpeänä esitti, että Venäjä on ensimmäisenä maailmassa kehittänyt oman rokotteen koronaa vastaan, minäkin olin skeptinen.

Sen jälkeen osoittautui, että Sputnik on kaikesta päätellen ihan kelpo rokote. Venäjä on kehittänyt yhteensä kolme rokotetta, joista Sputnik vaikuttaa olevan tehokkain.

Otin itse Sputnikin helmikuussa. Se oli pragmaattinen päätös. Mieluummin olisin ottanut EU:n hyväksymän rokotteen, mutta se ei ollut silloin mahdollista. Pandemia jylläsi, enkä halunnut joutua koronahoitoon Venäjällä.