Näkökulma: Kun pakotteet iskivät, pietarilaiset hamstrasivat länsialusvaatteita – Keskiluokka rakasti kulutusjuhlaa, joka on nyt ohi

Putinilla ja kansalla on ollut ”sopimus”: presidentti on nostanut elintasoa ja saanut vastineeksi valtansa. Pian se ei enää päde.

keskiluokka
Teksti
Maarit Uber

Kun asuin viimeksi Pietarissa, tein hankintoja kuten muutkin kaupunkilaiset: ostin lastensängyn pietarilaisesta Ikeasta ja lapsen syysvaatteita Reiman myymälästä lähikauppakeskuksessa, rikkoutunut valkovenäläisvalmisteinen jääkaappipakastin korvattiin tuliterällä Boschilla.

Ruokaostokset hoituivat usein kävelymatkan päässä sijaitsevassa Prismassa.

Kun en jaksanut kokata kotona, hain hampurilaisaterioita ja pehmiksiä McDonaldseista, joita oli joka puolella. Viime päiviin saakka niitä toimi Venäjällä kaikkiaan 850.

Pietarilaiset ystävättäreni rakastavat ylellisyystuotteita myyviä putiikkeja. Etenkin italialaiset ja ranskalaiset laukut, asusteet, vaatteet, kengät ja kosmetiikka ovat heidän kestosuosikkejaan. Pian ystävättärieni suosikkiliikkeet lopettavat toimintansa maassa.

Kun iPhoneni putosi asfaltille ja rikkoutui, vein sen heti paikalliseen Applen huoltopisteeseen. Jatkossa länsielektroniikan huolto ja tuki eivät enää toimi Venäjällä.