Geneven loppumaton historia

Joe Bidenin Yhdysvallat pyrkii takaisin kohti ennustettavia ja vakaita välejä Venäjään. Vakaudelle olisi käyttöä, kun Kiina haastaa amerikkalaiset.

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Mikko Hautala
Kirjoittaja on Suomen Washingtonin-suurlähettiläs. Näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta ulkoministeriön kantaa.

Kirjoitan työpäivän aikana mielipiteilläni terästettyä asiatekstiä yleensä ainakin parin tällaisen kolumnin verran. Joskus enemmänkin. Diplomaatin työ on kirjallinen ammatti siinä missä toimittajankin.

Monet tuntemani huippudiplomaatit, myös suurvaltain suurlähettiläät, kirjoittavat itse. Joka päivä. Eräskin totesi, että tämä on liian tärkeä tehtävä delegoitavaksi muille. Minusta taas tuntuu, että joskus harvoin eteen tuleva välipäivä kirjoittamisesta on hukkaan heitetty.

Mutta me emme kirjoita julkisuuteen, vaan tarkoin rajatulle joukolle. Joskus lukijoita on muutama sata, joskus vain muutama. Diplomaattiraporttien ensimmäinen ulkopuolinen lukija on usein historiantutkija, parin vuosikymmenen perästä. Hänen etunaan on jälkiviisaus. Tieto siitä, mitä seuraavaksi tapahtui.

Diplomaatti puolestaan koettaa saada otetta kulloisestakin tilanteesta ja katsoa eteenpäin, mutta usein tämä on hapuilua pimeässä. Paasikivikin leukaili aikanaan, miten helppoa asiat on käsittää – jälkikäteen.