Näin Isis värvää nuoria verkossa – yli 100 000 viestiä päivässä

Kyberavaruudessa operoi satoja ääri-islamin namusetiä.

Isis
Teksti
Hannu Pesonen

”Hyppää väkijoukon sekaan ja räjäytä se vyö. Siitä tulee iso juttu. Kuffarit, vääräuskoiset, luulevat voivansa tappaa muslimeja Afganistanissa ja Irakissa ja tulla sitten kotiin turvaan, mutta me iskemme heitä lujaa omalla maaperällään, inshallah.”

Yllyttäjä oli Junaid Hussain -niminen ääri-islamisti, joka ilmeisesti sotii terroristijärjestö Isisin riveissä Syyriassa. Hän neuvoi Britanniasta sosiaalisen median kautta värväämäänsä itsemurhaehdokasta räjäyttämään itsensä Lontoossa keskellä armeijan vuosijuhlaparaatia lauantaina 27. kesäkuuta. Tarkoituksena oli tappaa mahdollisimman monta sotilasta ja katsojaa.

Yllytyksen kohde oli kuitenkin peitehenkilöllisyydellä ääri-islamistien nettisivuilla ja -tileillä vieraillut brittitoimittaja, joka työskenteli The Sun -lehdelle. Toimittaja oli rakentanut itsestään nettiin profiilin ääri-islamista kiinnostuneena käännynnäisenä, joka keskusteli ja kyseli aktiivisesti uskonasioista uusien hengenheimolaistensa kanssa ja jota kiinnosti aktiivinen toiminta.

Kun toimittaja oli voittanut Isisin nettioperaattorin luottamuksen, hän sai ohjeen räjäyttää itsensä ja muut taivaan tuuliin. Teon oli määrä tapahtua vain päivä Kuwaitin, Tunisian ja Ranskan terrori-iskujen jälkeen. Iskuissa kuoli lähes 70 ihmistä ja haavoittui satoja. Isis sanoo olevansa Tunisian ja Kuwaitin iskujen takana.

Sun vei tietonsa Britannian turvallisuusviranomaisille ja poliisijohdolle. Scotland Yard kiitti julkisesti lehteä hankkeen paljastamisesta.