MINNE LENSIT, AMELIA?

Lentäjäsankari katosi kesken maailmanympärilennon vuonna 1937. Häntä etsitään yhä.

Amelia Earhart
Teksti
Kirsi Heikkinen

Rakeinen mustavalkofilmi kestää puolisen minuuttia. Aluksi kuvataan hieman eksotiikkaa: ryhmä alkuasukkaita seisoo rivissä kaksimoottorisen lentokoneen edessä. Sitten mies ja nainen kiipeävät ohjaamoon. Filmin lopussa kone nousee pitkän nousukiidon jälkeen laiskasti taivaalle.

Filminpätkällä esiintyy 1930-luvun amerikkalainen superjulkkis, lentäjä Amelia Earhart. Kamera kuvaa, kun hän 2. heinäkuuta 1937 nousee ilmaan Uuden-Guinean koillisnurkassa sijaitsevan Laen kaupungin lentokentältä.

Viisi vuotta aiemmin Earhart oli lentänyt ensimmäisenä naisena yksin Atlantin yli, mutta nyt hän oli yrittämässä jotain vielä räväkämpää: lentoa maapallon ympäri, vieläpä sen leveimmästä kohdasta.

Earhartin matka oli kestänyt kuukauden. Lähes 50 000 kilometrin urakasta oli jo kaksi kolmasosaa takana. Enää piti ylittää Tyynimeri. Se oli päätetty tehdä kolmessa osassa. Ensin Howland-nimiselle korallisaarelle 4 113 kilometrin päässä Laesta, sitten Havaijille. Ja lopuksi Kalifornian Oaklandiin, matkan lähtöpisteeseen.