Mystinen tapahtumasarja: Missä on lento MH370?

Iso Boeing-matkustajakone ja 239 ihmistä näyttävät kadonneen täydellisesti.

Odotetaan rauhassa, kunnes koneen hylky ja sen lennonrekisteröimislaitteet löytyvät. Vasta silloin pystytään sanomaan, mitä oikein on tapahtunut.

Näin kommentoivat lentoturvallisuuden asiantuntijat huhujen ja arvailujen vyöryä, jonka Malesian lentoyhtiön Malaysia Airlinesin Boeing 777ER-matkustajakoneen eli lentovuoro MH370:n mystinen katoamistapaus on synnyttänyt.

Kukaan ei kuitenkaan malta odottaa rauhassa lopullista viisautta, joka on kuukausien, ehkä vuosien päässä. Tietoja janotaan nyt heti, kun kohta kaksi vuorokautta katoamisesta on kulunut. Ja kun tietoja ei ole, spekuloidaan.

Tämän verran tiedetään varmasti: Kone starttasi yölennolle Kuala Lumpurista Pekingiin lauantain vastaisena yönä kyydissään 227 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä. Malesialainen kapteeni oli erittäin kokenut. Hän oli ollut yhtiön palveluksessa yli 30 vuotta, ja hänellä oli yli 18 000 lentotunnin kokemus.

Noin 40 minuuttia lähdön jälkeen kone oli vähän yli kymmenen kilometrin korkeudessa nousussa meren päällä, kun se katosi malesialaisen Subangin aluelennonjohdon tutkalta juuri ennen kuin lennonjohtovastuu siitä olisi siirretty vietnamilaiselle Ho Tshi Minhin aluelennonjohdolle. Kone oli siinä vaiheessa noin 170 kilometriä koilliseen Kota Bharusta Malesiassa. Sään alueella raportoidaan olleen hyvä.