Mitä ihmettä? FIFAn mukaan jalkapallon MM-kisoihin kelpaa tekonurmi

Naisjalkapalloilijat syyttävät kansainvälistä jalkapalloliittoa seksismistä.

MM-jalkapallo
Teksti
Tanja Kivelä

Kesällä 2015 Kanadassa järjestettävissä naisten jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa ottelut aiotaan pelata tekonurmella. Jos suunnitelma toteutuu, kyse on ensimmäinen kerta koskaan, kun jalkapallon aikuisten MM-turnauksessa ei käytetä pelialustana oikeaa nurmea.

Tekonurmialusta heikentää yleisesti pelin laatua ja kasvattaa pelaajien loukkaantumisriskiä. Tänä kesänä pelattuja miesten MM-kisoja varten Brasiliaan piti rakentaa uusia stadioneita, kun olemassa olevat eivät olleet riittävän tasokkaita.

Naisten MM-kisojen on arvioitu maksavan noin 1,5 miljoonaa dollaria. Miesten MM-kisoihin törsättiin tänä kesänä kahdeksan miljardia maassa, jossa ei ole riittävästi sairaaloita tai kunnollista sosiaaliturvaa.

Kanadassa vain kuuden stadionin nurmi pitäisi vaihtaa. Sinne ei pyydetä rakentamaan tyhjästä kokonaan uusia stadioneita, jotka jäävät oitis kisojen loputtua käyttämättömiksi. Kanadaa ei pyydetä ajamaan köyhälistöä ulos kodeistaan ja jyräämään heidän asuinalueitaan maan tasalle pois kisajärjestelyjen tieltä.

Kanadan kisoja varten on vain pyydetty kunnollista, pelin laatua mahdollisimman hyvin palvelevaa esiintymisalustaa naisjalkapallon kaikkien aikojen suurimmalle tapahtumalle. Jos näin ei tehdä, kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ei selvästikään pidä naisten jalkapalloa samanarvoisena miesten jalkapallon kanssa.