"Missä tilastokeskuksen väki käy ostoksilla", irvailevat turkkilaiset – Maan ahdinko syvenee, uhkaa myös eurooppalaisia pankkeja

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vävy sai yllättäen potkut valtiovarainministerin pestistä. On yhä epäselvää, tehtiinkö hänestä syntipukki, sanoo tutkija Anu Leinonen.

AKP
Teksti
Tuula Koponen

Turkkilaiset ovat koko syksyn seuranneet kauhuissaan maansa valuutan liiran heikkenemistä.

Liiran arvosta on sulanut vuodessa 30 prosenttia ja kolmessa vuodessa puolet. Kuluttajahinnat ovat nousseet rajusti. Kaksinumeroisena, kovimpien arvioiden mukaan jopa 40–50 prosentissa laukkaava inflaatio on syönyt ihmisten säästöt

Sunnuntaina 8. marraskuuta 2020 maan talousongelmista tuli draama myös presidentti Recep Tayyip Erdoğanin,66, omassa perhepiirissä.

Tunteikkaassa ja Turkin talouseliitin täysin yllättäneessä viestissään Instagramissa Erdoğanin vävy Berat Albayrak, 42, ilmoitti jättävänsä valtiovarainministerin tehtävät. Hän vetosi terveysongelmiin ja sanoi keskittyvänsä viettämään enemmän aikaa perheensä kanssa.

Erdoğan nosti vävynsä ministeriksi heti uudelleenvalintansa jälkeen kesällä 2018. Edellisenä vuonna kansanäänestyksessä täpärästi hyväksytty perustuslakiuudistus oli tehnyt presidentistä käytännössä lähes yksinvaltiaan. Pääministeriä ei enää tarvittu.