Ministeri lipsautti: Julkisen talouden työntekijöiden suojattu asema ei ole tästä maailmasta

Kolumni: Ranska on euroalueen suurin ja siksi vaarallisin heikko lenkki.

BRYSSEL – Vielä vuosi sitten Brysselin käytävillä muistutettiin jatkuvasti eurolueen suurimmasta ja siksi vaarallisimmasta heikosta lenkistä, Ranskasta, joka ei saa budjettivajettaan kuntoon eikä rakenneuudistuksia tehdyksi. Ensimmäisen psykodraaman Ranskan kanssa kävi läpi talouskomissaari Olli Rehn toissa vuonna, ja viime vuonna samaan piinaan joutui hänen seuraajansa, gallialaisten oma mies Pierre Moscovici. Molemmilla kerroilla Ranska selvisi ilman rangaistuksia, vaikkei pitänytkään budjettivajelupauksiaan. Nyt komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen pääsi aiheesta Le Figaron kansikuvapojaksi.

Tilanne risoo muita ja varsinkin Saksaa, mutta toisaalta kenenkään etu ei ole nostaa niin suurta kissaa pöydälle muiden kriisien ohella, varsinkin kun markkinat ovat pysyneet Ranskan suhteen rauhallisina pitäen sitä Saksan tiiviinä aisaparina.

 

Tällä kertaa Ranska nähtävästi onnistuukin pysymään suurin piirtein sitoumuksessaan. Ei niin, että se vieläkään pääsisi alle sallitun 3 prosentin budjettivajeen, ehei, siitähän on sovittu sen kanssa vasta vuodelle 2017. Mutta nyt sentään näyttää pääsevän sovittuun 3,3 prosentin vajeeseen – ja se on helpotus kaikille.

Mutta kipeät rakenneuudistukset ovat yhä toteuttamatta, menoleikkaukset ovat aivan liian vähäisiä, ja verotus toteutetaan miten sattuu. Nuorelta ja rohkealta talousministeriltä Emmanuel Macronilta lipsahti, että Ranskan julkisen talouden työntekijöiden suojattu asema ei ole enää tästä ajasta eikä maailmasta. Se oli pyhäinhäväistys maassa, jossa saavutettuihin etuihin ei voi koskea. Sekä presidentti Francois Hollande että pääministeri Manuel Valls ehättivät pyörtämään lipsahduksen, joka osui pahasti aluevaalien alle.