Millainen raja Irlanninmerelle lopulta tulee? – Britannian ja EUn riita brexit-sopimuksen tulkinnasta alkoi jo ennen sen voimaantuloa

Pääministeri Boris Johnson on vakuuttanut, ettei brexit tuo rajatarkastuksia Irlanninmerelle. EU:ssa ollaan toista mieltä.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Britannian EU-ero ei ole vielä voimassa, mutta Britannian pääministeri Boris Johnsonin ja EU-komission välille on jo syntynyt kiista erosopimuksen tulkinnasta.

Johnson väitti heti sopimuksen valmistumisen jälkeen, että pohjoisirlantilaisten on turha pelätä, että tavaraliikenteeseen maakunnan ja muun Britannian välille tulisi erosopimuksen myötä minkäänlaisia rajamuodollisuuksia tai paperitöitä.

Tyylilleen uskollisena Johnson jopa vakuutti kameran edessä, että jos joku tulee mitään tulliselvityksiä vaatimaan, paperit voi lähettää suoraan hänelle heitettäväksi roskakoriin.

Joulukuun alussa 2019 Johnson myönsi, että joitakin tarkastuksia saattaa tulla, mutta ne koskisivat vain tavaraa, jonka on ilmoitettu jatkavan matkaa Irlannin tasavallan eli Euroopan unionin yhteismarkkinoiden alueelle.

Sen jälkeen hän on jälleen palannut väitteeseensä, jonka mukaan mitään tarkastuksia ei tulla toimeenpanemaan. Viimeksi perjantaina 24. tammikuuta pääministerin lehdistöedustaja vahvisti Johnsonin väitteen siitä, ettei erosopimuksen myötä syntyisi mitään rajamuodollisuuksia Britannian eri osien väliin.