Miljardööri, entinen Nato-johtaja vai varovainen keskitien kulkija – Tšekin presidentinvaaleista tulossa tiukka taistelu

Iso osa kansasta haluaa muutosta presidentti-instituutioon. Moni kokee sen muuttuneen kansainväliseksi häpeätahraksi.

Euroopan unioni
Teksti
Erkki Mervaala

Tšekissä järjestetään tammikuussa maan kolmannet suorat presidentinvaalit. Täydet kaksi kautta istunut vastarannan kiiski Miloš Zeman,78, tullaan muistamaan perustuslain pykälien venyttämisestä, trumpmaisesta oikeistopopulismista ja aivan Ukrainan sodan kynnykselle jatkuneesta Venäjä-myönteisyydestä. Väistyvä presidentti on muun muassa kieltäytynyt nimittämästä itselleen epämieluisia ministereitä ja professoreita ja hyökännyt puheissaan niin journalisteja kuin maahanmuuttajia vastaan.

Vaikka presidentin rooli on monilta osin lähinnä seremoniallinen, on hän näkyvä osa maan ulkopolitiikkaa. Niinpä Zemanin jälkeen iso osa kansasta haluaa muutosta presidentti-instituutioon, jonka moni kokee muuttuneen kansainväliseksi häpeätahraksi.

Vaalien ensimmäinen kierros pidetään 13. ja 14. tammikuuta. Ehdokkaiden kärkikolmikko vakiintui, kun entinen pääministeri, oppositiota johtava miljardööri Andrej Babiš virallisti ehdokkuutensa lokakuussa 2022. Hän on ollut jo vuoden ajan ennakkosuosikki vaalien toiselle kierrokselle, joka käydään tammikuun lopulla.